Изучавају језике, а немају библиотеку

Анита Јанковић
Изучавају језике, а немају библиотеку

Бањалука - Студенти Филолошког факултета у Бањалуци немају библиотеку иако се студенти у тој високошколској установи првенствено школују за професоре књижевности на чак шест студијских програма.

Факултет је основан 2009. године у оквиру Универзитета у Бањалуци, али још није добио библиотеку и читаоницу. Послије раздвајања од Филозофског факултета комплетан књижни фонд задржан је на матичном факултету, укључујући и лектире које су дио програма искључиво на смјеровима Филолошког факултета.

- Што је црква без звона или хирургија без операционе сале то је језички факултет без библиотеке. Наши студенти се пате и сналазе на разне начине, јер морају читати "брдо" књига, а код нас могу наћи тек понешто. Критике, зборнике радова, рјечнике синонима или велике рјечнике из којих се уче страни језици немају гдје да набаве - каже декан Филолошког факултета Младенко Саџак.

Декан истиче да је највише књига запаковано у кутије и смјештено у гараже у којима су некад били тенкови, док се око 40.000 наслова налази у библиотеци Филозофског факултета.

- Књиге су нам разбацане на све стране. Један дио је по кабинетима професора, највећи дио у депоу Филозофског факултета, а велики број купљених књига лежи по гаражама - истакао је Саџак.

Истакао је да је огроман број књига на лагерима издавачких кућа у Београду, Новом Саду и Нишу.

- Не можемо преузети књиге које смо набавили, јер немамо гдје с њима. Богословски факултет, Институт за књижевност и многи други су нам поклонили огроман број својих издања које нисмо могли преузети и којим, нажалост, наши студенти немају приступ - прича Саџак.

Студент прве године италијанског језика Сузана Ћулибрк каже да им је библиотека пријеко потребна јер се тешко сналазе за књиге.

- Набављамо књиге путем интернета, професори нам неке наслове доносе од куће, нешто нађемо у градској библиотеци. Због недовољног броја све морамо фотокопирати, губимо у силним папирима и процес учења траје много дуже него што би био у читаоници са позајмљеним књигама из библиотеке - каже Ћулибркова.

До краја марта наредне године Филолошки факултет би требало да добије изведбени пројекат на основу којег би могла почети изградња објекта у којем би била смјештена библиотека.

- Ако успијемо добити изведбени пројекат, наши студенти би већ почетком наредне академске године могли добити један системски објекат у ком би, осим библиотеке, била смјештена научна читаоница, читаоница за студенте и семинарска читаоница за стране језике са фонолабораторијама која би им олакшала рад и подигла наставу на виши ниво - закључио је Саџак и додао да углавном сви остали факултети у РС имају опрему потребну за рад.

Језички смјерови

На Филолошком факултету постоји шест студијских програма. Осим матичног српског језика, студенти изучавају енглески, њемачки, италијански, француски и руски језик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана