Израбљивачима из Словеније спуштене рампе

Анита Јанковић-Речевић
Израбљивачима из Словеније спуштене рампе

Бањалука - Огласи фирми из Словеније којима је забрањено запошљавање радника више неће бити објављивани у БиХ с циљем да буду спријечене злоупотребе наших радника који кору хљеба зарађују код словеначких послодаваца.

БиХ и Словенија су споразум о запошљавању потписале у марту 2013. године и од тада до данас у ту земљу Европске уније отишло је око 36.000 радника, а само лани на тај корак се одлучило 16.090 грађана БиХ.

Међутим, крајем прошле године на површину су испливали бројни случајеви кршења права запослених из БиХ. Агенција за рад и запошљавање БиХ је тада забранила словеначкој фирми “Универзална логистика” да запошљава раднике из БиХ на период од двије године јер је прекршила права возача који су радили за њу.

Агенција је припремила детаљан допис о фирмама које су кршиле права радника из БиХ и упутила га Заводу за запошљавање Словеније и другим надлежним институцијама у тој земљи.

- Договор је да не објављујемо списак фирми које имају забрану запошљавања наших грађана према споразуму о запошљавању, а наши радници ће бити заштићени на начин да ми више нећемо добијати огласе тих фирми које имају забрану. На тај начин словеначке институције ће онемогућити понављање превара јер ће филтрирати огласе - рекли су у агенцији. Навели су да су се надлежне институције у Словенији већ укључиле у рјешавање проблема, те да агенција није евидентирала притужбе радника у посљедње вријеме.

- У протекле три године јавило нам се око 30 радника који су се жалили на кршење права, која су се најчешће односила на злоупотребу чињенице да радници не познају правну легислативу и језик, те су им нуђени на потпис уговори који нису били договорени. Такође, неки радници су потписивали празне папире који су касније злоупотребљавани - истакли су у агенцији.

Извршни секретар Независног синдиката радника Словеније Борис Перш каже да је забрану запошљавања радника из БиХ, према његовим сазнањима, добило око 80 словеначких фирми, махом оних које се баве грађевинским и превозничким пословима. Истакао је да је учесталост кршења права радника из БиХ смањена након што су у јавност испливали случајеви злоупотреба, али да и даље има послодаваца који се понашају крајње безобразно и искоришћавају радну снагу до максимума.   

- У посљедња два мјесеца запримили смо педесетак притужби радника које су се најчешће односиле на неисплаћивање новца за прековремени рад и  регрес. Било је ту и мобинга, али и физичких напада од стране послодаваца након што је радник дао отказ и није хтио потписати папире да му се ништа не дугује, иако су дуговања постојала - рекао је Перш.

Пријека потреба

Борис Перш је нагласио да је радна снага из БиХ пријеко потребна Словенији те додао да ће надлежни у тој земљи предузети низ мјера како би тренутна ситуација била побољшана.

- На прољеће планирамо да дођемо у БиХ и обиђемо заводе за запошљавање по градовима те разговарамо са људима који планирају да дођу у нашу земљу. Желимо да им објаснимо која су њихова права, обавезе и коме могу да се обрате у случају злоупотреба - истакао је Перш.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана