Izgradnja stambenih objekata za 150 porodica u Srpskoj

Srna
Izgradnja stambenih objekata za 150 porodica u Srpskoj

Banjaluka - Fond solidarnosti Republike Srpske, UNDP i lokalne zajednice obezbijediće trajni smještaj za 150 porodica u Srpskoj koje su ostale bez domova usljed klizišta ili poplava.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da će za izgradnju novih objekata biti potrebno 10 miliona KM, od čega će dvije trećine obezbijediti Fond, jednu trećinu UNDP, a lokalne zajednice lokaciju, potrebne dozvole, priključke i izgradnju temelja.

Tegeltija je naveo da će objekti biti veličine od 36 do 60 metara kvadratnih, u zavisnosti od broja članova domaćinstva.

"U narednih sedam dana biće tačno definisan projekat i biće potpisani sporazumi između građana, opština, Fonda solidarnosti i UNDP-a", rekao je Tegeltija na konferenciji za novinare, u pauzi sjednice Upravnog odbora Fonda.

Ministar finansija je rekao da je Fond odlučio da prihvati donaciju od 250.000 evra Udruženja "Fond dijaspora za maticu" koja će biti utrošena za pet projekata.

On je naveo da je riječ o projektima sufinansiranja rekonstrukcije sportske sale u Osnovnoj školi Šamac, te finansiranja sanacije objekta Centra za kulturu opštine Čelinac, izgradnje oštećenog cjevovoda u opštini Zvornik, sanacije fiskulturne dvorane u Osnovnoj školi "Vuk Karadžić" u opštini Novi Grad i obnove pet kuća uništenih u klizištima na području opštine Lopare.

Tegeltija je zahvalio Udruženju "Fond dijaspora za maticu" za donaciju i podsjetio da je ovaj fond donirao 25.000 evra nakon majskih poplava.

Navodeći da je do kraja prošle godine iz doprinosa solidarnosti u Fond prikupljeno više od 42 miliona KM, Tegeltija je rekao da se sredstva iz Fonda troše na osnovu odluke Upravnog odbora i da su do sada uglavnom bila usmjerena za plaćanje preduzećima koja su isporučila građanima robu posredstvom platnih kartica.

On je podsjetio da ukupna vrijednost podijeljenih vaučera iznosi više od 84 miliona KM.

Rezidentni koordinator UN u BiH Jurij Afanasijev rekao je da je u okviru programa EU, u okviru kojeg je bilo predviđeno da se uradi 1.000 stambenih objekata, do 1. januara urađeno i više, 1.053 objekta.

"Dodatnih hiljadu stambenih objekata je u izgradnji i biće završeni narednih sedmica", rekao je Afanasijev i napomenuo da je i u obrazovnom sektoru urađeno mnogo.

On je dodao da je u oblasti infrastrukture urađeno 30 objekata, da se radi na još 50 objekata, a dosta je urađeno i na javnim objektima.

Afanasijev je ocijenio da je do sada završeno 50 odsto planiranih aktivnosti, te da u narednih nekoliko mjeseci predstoji realizacija ostalih planova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana