Изградња стамбених објеката за 150 породица у Српској

Срна
Изградња стамбених објеката за 150 породица у Српској

Бањалука - Фонд солидарности Републике Српске, UNDP и локалне заједнице обезбиједиће трајни смјештај за 150 породица у Српској које су остале без домова усљед клизишта или поплава.

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија рекао је да ће за изградњу нових објеката бити потребно 10 милиона КМ, од чега ће двије трећине обезбиједити Фонд, једну трећину UNDP, а локалне заједнице локацију, потребне дозволе, прикључке и изградњу темеља.

Тегелтија је навео да ће објекти бити величине од 36 до 60 метара квадратних, у зависности од броја чланова домаћинства.

"У наредних седам дана биће тачно дефинисан пројекат и биће потписани споразуми између грађана, општина, Фонда солидарности и UNDP-а", рекао је Тегелтија на конференцији за новинаре, у паузи сједнице Управног одбора Фонда.

Министар финансија је рекао да је Фонд одлучио да прихвати донацију од 250.000 евра Удружења "Фонд дијаспора за матицу" која ће бити утрошена за пет пројеката.

Он је навео да је ријеч о пројектима суфинансирања реконструкције спортске сале у Основној школи Шамац, те финансирања санације објекта Центра за културу општине Челинац, изградње оштећеног цјевовода у општини Зворник, санације фискултурне дворане у Основној школи "Вук Караџић" у општини Нови Град и обнове пет кућа уништених у клизиштима на подручју општине Лопаре.

Тегелтија је захвалио Удружењу "Фонд дијаспора за матицу" за донацију и подсјетио да је овај фонд донирао 25.000 евра након мајских поплава.

Наводећи да је до краја прошле године из доприноса солидарности у Фонд прикупљено више од 42 милиона КМ, Тегелтија је рекао да се средства из Фонда троше на основу одлуке Управног одбора и да су до сада углавном била усмјерена за плаћање предузећима која су испоручила грађанима робу посредством платних картица.

Он је подсјетио да укупна вриједност подијељених ваучера износи више од 84 милиона КМ.

Резидентни координатор УН у БиХ Јуриј Афанасијев рекао је да је у оквиру програма ЕУ, у оквиру којег је било предвиђено да се уради 1.000 стамбених објеката, до 1. јануара урађено и више, 1.053 објекта.

"Додатних хиљаду стамбених објеката је у изградњи и биће завршени наредних седмица", рекао је Афанасијев и напоменуо да је и у образовном сектору урађено много.

Он је додао да је у области инфраструктуре урађено 30 објеката, да се ради на још 50 објеката, а доста је урађено и на јавним објектима.

Афанасијев је оцијенио да је до сада завршено 50 одсто планираних активности, те да у наредних неколико мјесеци предстоји реализација осталих планова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана