Изградња мостова и вијадуката при крају на дионици аутопута од Бањалуке до Прњавора

Маријана Миљић
Изградња мостова и вијадуката при крају на дионици аутопута од Бањалуке до Прњавора

Бањалука - Изградња дионице аутопута од Бањалуке до Прњавора тече по плану, а грађевинци су највише ресурса усмјерили на завршетак крупних објеката, као што су мостови и вијадукти.

Директор "Аутопутева РС" Душан Топић рекао је да је један од најкрупнијих објеката на овој дионици мост на Врбасу.

- Овај мост гради се као двојна грађевина, јер су двије траке физички одвојене. На мосту је технологијом нагуравања постављено свих 19 сегмената десног узводног моста, док је на лијевом низводном мосту завршена трећина радова - навео је Топић.

Он је нагласио да је почетком маја због изградње вијадукта у Маховљанима код Лакташа, дугог 400 метара, који ће повезати аутопут Бањалука - Добој са аутопутем Бањалука - Градишка затворена за саобраћај Маховљанска петља.

- Вијадукт "Маховљани" прелазиће магистрални пут М 16 и спајаће аутопут Бањалука - Добој са петљом "Маховљани" на аутопуту Бањалука - Градишка - навео је Топић и додао да је један од већих објеката и вијадукт "Лакташи два" дужине 450 метара.

Поред ових мегаобјеката у току је и градња надвожњака "Малкићи", "Предраговићи", "Бундале", "Михајловићи" и мостова "Црквена један", "Сикимића поток два", "Собањске ријеке" и "Дабрака".

Генерални директор "Интеграл-инжењеринга" из Лакташа Слободан Станковић рекао је да ни лоше вријеме у претходном периоду није успорило градњу објеката на аутопуту, којих је укупно 11.

- Мост на Врбасу биће завршен за мјесец и по до два, док ће градња вијадукта "Маховљани" трајати још око три мјесеца и све то вријеме биће затворена петља за саобраћај - рекао је Станковић и додао да је дуж трасе будућег аутопута у току постављање посљедњег слоја насипа и да радници раде и на ископу усјека и формирању косина насипа и усјека.

Аутопут од Бањалуке до Добоја гради конзорцијум који чине "Интеграл инжењеринг" и "Гранит" из Скопља, а инвеститор је Влада РС.

Прва дионица

Слободан Станковић је рекао да ће градња комплетне прве дионице аутопута од Добоја до Прњавора бити завршена за мјесец.

- Радове на овој дионици су успорили једним дијелом и неријешени имовинско-правни односи, али и то је ријешено. Очекујемо да ће ускоро ова дионица аутопута бити пуштена у саобраћај - навео је Станковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана