Избјегавање уношења намјештаја у стан и кућу кршење закона

Милијана Латиновић
Избјегавање уношења намјештаја у стан и кућу кршење закона

Бањалука - Трговци купљени намјештај углавном достављају само до улаза у зграду или кућу, иако законски прописи налажу да уколико постоји достава, купљене ствари морају бити испоручене у домаћинство.

Закон о заштити потрошача прописао је да је трговац дужан да испоручи потрошачу плаћени производ или услугу, али то у пракси најчешће није случај. Све више становника РС жали се да им достављачи намјештај остављају на улазу, а уколико се и одлуче да испоштују слово закона, углавном то папрено наплате.

Негативна искуства имала је Бањалучанка Тања Суботић-Дошен, која је у једном салону пазарила ормар.

- У салону у којем сам купила ормар имају обавјештење да врше доставу до улаза у зграду, односно у кућу. Када сам им рекла да станујем на другом спрату, они су ми само одговорили да је то њихов начин пословања - казала је Суботић-Дошен.

У Закону о заштити потрошача видјела је да је тај начин пословања супротан законским одредбама, па је случај пријавила инспекцији.

- Тржишни инспектор је дошао у контролу и записником наложио да буде отклоњен недостатак у таквом начину пословања. Послије тога су ме звали из салона намјештаја да ми врате новац, али ја то не желим, јер их нисам пријавила због новца, већ због несавјесног односа према купцима - рекла је Суботић-Дошен и додала да је ово већ други пут да купује намјештај, а да јој није достављен на законом прописан начин.

У неколико салона намјештаја са подручја бањалучке и приједорске регије рекли су да нису дужни уносити намјештај у кућу или стан, ако купац не плати додатно монтажу.

- Када купац сам монтира купљени намјештај, наши радници га довезу само до зграде или куће, али не уносе у просторију - рекли су у једном од салона.

Предсједник Покрета потрошача РС Драгутин Бошковић каже да остављање производа испред врата купаца не значи да је достављен.

- Продавнице морају да доставе намјештај у стан, а ако је наведено да је у цијену урачуната монтажа, онда су дужни да испоруче и монтирају намјештај. У свим другим ситуацијама потрошач има право да се жали инспекцији - рекао је Бошковић.

У првих девет мјесеци ове године тржишни инспектори у РС обавили су 445 контрола на основу пријава потрошача, а у 130 случајева је утврђено да су оне биле оправдане.

- На конкретне рекламације односила су се 83 захтјева потрошача. Најчешће је ријеч о неприхватању рекламација од стране трговаца за техничке производе, одјећу, обућу, телекомуникационе и комуналне услуге. У 54 случаја рекламације су биле оправдане. У току контроле 42 рекламације су уважене и ријешене на лицу мјеста, а остале након наложених управних мјера. Одређени број поступака још траје - истакли су у Инспекторату РС.

Подсјећају да потрошачи своја права могу заштитити само ако посједују рачун за купљену робу или извршену услугу и наглашавају да је едукован потрошач најбоље заштићен потрошач.

Сваки спрат све скупљи

Огорчење због понашања продаваца не крије ни Ања П. из Бањалуке. Она је доставу угаоне гарнитуре платила 20 марака, упркос томе што је њена кућа удаљена од салона намјештаја мање од километра.

- Након плаћања угаоне гарнитуре рекли су ми да ћу морати додатно да платим и доставу на први спрат, јер је наводно бесплатна само до приземља. Појаснили су да се сваки спрат наплаћује - рекла је Ања П.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана