Iz igračaka vreba opasnost

Anita Janković-Rečević
Iz igračaka vreba opasnost

Banjaluka - Roditelji širom Srpske moraju biti veoma oprezni prilikom kupovine igračaka, jer inspekcijske kontrole pokazuju da su upravo proizvodi za djecu najopasniji na našem tržištu.

U Inspektoratu RS ističu da su u saradnji sa Agencijom za nadzor nad tržištem BiH lani kontrolisali 60 različitih modela proizvoda koji se nalaze na tržištu, od dječijih svjetiljki, električnih pegli, tava i pekača, rešoa, produžnih kablova za upotrebu u domaćinstvu, dječjih krevetaca, ljepila za pločice i mnogih drugih.

- Zbog nedostataka koji se nisu mogli otkloniti, poput rizika od strujnog udara, neadekvatne zaštitne funkcije koja može dovesti do povrede potrošača i nedozvoljenog sadržaja određenih supstanci, sa tržišta Srpske su povučena 2.434 proizvoda, od toga čak 1.226 igračaka i 115 komada dječjih svjetiljki - rekli su u Inspektoratu Srpske.

Zbog opasnosti po potrošače sa polica je povučeno i 106 električnih rešoa, 647 kaciga za bicikliste i korisnike skejtborda i koturaljki, 163 laserska pokazivača, 105 ljestvi za kućnu upotrebu, osam skejtborda i 64 zaštitne rukavice za mehaničke rizike.

- Zbog administrativnih problema poput nepotpune deklaracije ili izostanaka uputstva za upotrebu, inspekcija je naložila otklanjanje nedostataka, a trgovci su izvršili usklađivanje za oko 3.500 proizvoda kako bi ispunili propisane norme - rekli su u Inspektoratu i dodali da su svi kontrolisani subjekti lani dobrovoljno izvršili naložene mjere, te da inspekcija nije izricala kazne.

Dodali su da će ove godine inspektori širom BiH ispitati oko 20 različitih grupa proizvoda, među kojima su usisivači, aparati za kafu, ventilatori, ručne električne ubodne pile, flašice za bebe, dječje hodalice i ogradice.

Direktorica Udruženja potrošača “Don” iz Prijedora Murisa Marić kaže da je tržište BiH tradicionalno, duži niz godina, otvoreno za opasne proizvode, te da je u RS i FBiH mnogo artikala koji ne mogu završiti na policama marketa u drugim zemljama.

  • Radi se o proizvodima koji nisu prošli kontrole u svojim zemljama. Porazno je što su među opasnim proizvodima najvećim dijelom igračke, koje su sastavljene od brojnih sitnih dijelova koji mogu prouzrokovati različite povrede djece - rekla je Marićeva i dodala da rad inspekcije doprinosi da potrošači koliko-toliko budu zaštićeni.

Zakon

U Inspektoratu RS ističu da se u BiH od 2009. godine kontroliše sigurnost proizvoda na tržištu, nakon što je donesen Zakon o opštoj sigurnosti proizvoda na nivou BiH.  - U maju prošle godine istovjetan zakon donesen je i u Srpskoj, a naši inspektori već godinama vrše administrativnu i vizuelnu kontrolu neprehrambenih proizvoda koji se prometuju na tržištu, te uzorkovanje za laboratorijsko ispitivanje - rekli su u Inspektoratu.

Proizvodi povučeni sa tržišta

1.226 igračaka

647 kaciga za bicikliste

163 laserska pokazivača

115 dječjih svjetiljki

106 električnih rešoa

105 ljestvi za kućnu upotrebu

64 zaštitne rukavice za mehaničke rizike

8 skejtborda

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana