Ивањска код Бањалуке: Земља прогутала 90 метара пруге

Драгана Келеч
Ивањска код Бањалуке: Земља прогутала 90 метара пруге

Бањалука - Клизиште које се појавило у Ивањској надомак Бањалуке уништило је више од 90 метара пруге, због чега је прекинут саобраћај.

Дотрајао насип, неквалитетно земљиште и непрестане кише узеле су данак па је пруга, како причају радници које смо јуче затекли, пропала кроз земљу.

- Подземне воде и обилне падавине натопиле су насип и пруга је само склизнула - казао је геодетски техничар фирме "Нискоградња" из Лакташа Драган Станић, који обилази терен и прати како тече санација тог подручја.

Механизација пуном паром настоји да врати пругу у првобитно стање. Земљиште испод пруге се слегло, а шине су, како је истакао Станић, помјерене из свог лежишта.

Директор "Жељезница РС" Драган Савановић каже да ће бити потребно око 550.000 марака да би санирали оштећени дио пруге, док је штета због прекида саобраћаја на овој дионици близу два милиона марака. Савановић каже да се клизиште појавило крајем септембра и да су на све начине настојали да га зауставе и санирају.

- Чим је клизиште примијећено, покушали смо свим снагама да умиримо земљиште. Затворили смо пругу и започели снимање терена - истакао је Савановић и додао да је одмах урађен и геодетски и геомеханички снимак, којим је утврђено да је клизна раван на дубини између седам и осам метара насипа.

Чим је снимљен терен, почела је санација.

- Извађена је пруга у дужини од 90 метара која је склизнула. Шине су биле остале у ваздуху. До сада је избачено из насипа око 12.000 кубика земље и материјала, а урађена је нова дренажа - казао је Савановић.

Радници сада насипају чврсти камени материјал како би устабилили тло.

- Урађено је и ново постоље трупа пруге, тако да већ данас почиње насипање. Уграђено је више од 2.000 кубика крупног камена. Треба нам још око 8.000 кубика насипног камена да бисмо могли да постављамо шине - истакао је Савановић.

Он је казао да је план да до недјеље буде завршено насипање и постављање пруге која је уништена клизиштем.

- Почетком идуће седмице очекујемо да поново крену возови - истакао је Савановић и подсјетио да је теретни саобраћај на овој дионици прекинут, док су путници превожени аутобусом.

Савановић је казао да је на овом дијелу до сада било неколико клизишта која су раније санирана, али су последње лоше временске прилике довеле до урушавања пруге.

- Надам се да смо сада на овом дијелу дошли до трајног рјешења - додао је Савановић.

Прилазни пут

Да би камиони са материјалом за насипање могли да приђу до уништеног дијела пруге, радници предузећа "Нискоградња" даноноћно раде на пробијању прилазног пута са главног пута Бањалука - Приједор.

- Успјели смо да пробијемо више од 300 метара, а сада равнамо терен да би камиони могли да прођу до пруге - казали су радници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана