Istraga u Krajina osiguranju, glavni akcionar nestao

Željka Kokot
Istraga u Krajina osiguranju, glavni akcionar nestao

Banjaluka - Kriminalistički inspektori započeli su kontrolu poslovanja i finansijske dokumentacije banjalučkog "Krajina osiguranja" zbog sumnji da novi vlasnik donedavno jedine osiguravajuće kuće u Srpskoj kojoj je gazda bila država na sve načine pokušava da iz nje iznese ogromne svote novca.

"Krajina osiguranje" je krajem prošle godine kroz proces dokapitalizacije promijenilo vlasnika. Novi akcionar postao je Amerikanac indijskog porijekla Naven Agarval koji je potom izabran za predsjednika Upravnog odbora "Krajina osiguranja". Vjeruje se da je sa njim povezan i drugi akcionar identičnog porijekla Gupta Nete sa kojim Agarval ima većinsko vlasništvo u "Krajina osiguranju". Kriza trese ovu osiguravajuću kuću od prvog dana ulaska novih akcionara, a od tada je otkriven niz sumnjivih finansijskih transakcija, direktori su mijenjani kao na traci, a uslijedili su i otkazi nekolicini radnika zbog čega je došlo i do protesta zaposlenih.

Kontrolni organi i policija zainteresovali su se na medijske natpise i tvrdnje radnika zbog čega su uslijedile kontrole.

- Uprava kriminalističke policije MUP-a RS sprovodi istragu o poslovanju "Krajina osiguranja", ali ne možemo iznositi druge informacije - kazala je portparol MUP-a RS Mirna Miljanović.

Izvor "Glasa Srpske" iz "Krajina osiguranja" kazao je da su krim-inspektori u nekoliko navrata dolazili u preduzeće.

- Inspektori su razgovarali sa Navenom Agarvalom, bivšim direktorom Bakirom Pekušićem i pregledali dokumentaciju u računovodstvu. Agarval je jutros oko sedam časova napustio firmu i otišao u Sarajevo, a sumnjamo da je zbog istrage napustio i BiH - kazao je juče naš sagovornik.

Portal Capital.ba objavio je juče da se uskoro očekuje i privođenje Agarvala kako bi bio saslušan u svojstvu osumnjičenog za krivična djela počinjena u procesu i nakon milionske dokapitalizacije "Krajina osiguranja".

- Posebno je sumnjivo što novac za dokapitalizaciju "Krajina osiguranja" nije prebačen na uobičajen način putem deviznog računa neke komercijalne banke, već putem svjetskog lidera za transfer novca "Vestern juniona". Ovaj sistem je poznat po tome što nije potrebno imati otvoren račun u banci za uplaćivanje i podizanje gotovine, po brzini transfera od samo nekoliko časova, ali i po visokim provizijama. Samo za prebacivanje 2.000 dolara iz Amerike u BiH potrebno je platiti proviziju od 160 dolara. Novi akcionari "Krajina osiguranja" su na ovaj način prebacili blizu sedam miliona KM i očigledno imali dobar motiv da plate izuzetno visoku proviziju "Vestern junionu". Novac je poslat iz Francuske i SAD, a preuzela ga je banjalučka brokerska kuća "Monet broker" koja je potom na Banjalučkoj berzi izvršila dokapitalizaciju "Krajina osiguranja" - piše ovaj portal pozivajući se na dobro upućen izvor.

Agencija za osiguranje RS je ubrzo nakon što su novi vlasnici preuzeli "Krajina osiguranje" počela vanrednu kontrolu tog društva provjeravajući da li je Agarval nezakonito novcem "Krajina osiguranja" platio zakupnine i namještaj za poslovni prostor u Čikagu gdje ima privatnu kompaniju. Agarval je ranije priznao da je Agencija za osiguranje otkrila da je nezakonito prebacio šest miliona KM sa računa "Krajina osiguranja" na svoju privatnu firmu, ali je transfer u posljednji čas opozvan. Agarval je donosio i druge sumnjive odluke poput one kojom je sebi odredio platu od 5.000 evra. Posebna priča su imenovanja i smjene na direktorskoj poziciji. Agarval je sa čela "Krajina osiguranja" najprije smijenio dugogodišnjeg direktora Milu Gromilić koju je zamijenio Bakir Pekušić iz Mostara. Samo dva mjeseca kasnije razriješen je i Pekušić i imenovan Vedranko Špirić, iako za njegovo postavljenje Agencija za osiguranje RS nije dala saglasnost.

Predstavnici državnog kapitala i mali akcionari u "Krajina osiguranju" u srijedu nisu učestvovali u radu sjednice Skupštine akcionara tvrdeći da je ona nezakonito sazvana i da su organi koji upravljaju nezakonito imenovani.

Radnici strahuju od otkaza

Među radnicima "Krajina osiguranja" i dalje vlada neizvjesnost s obzirom da je najavljena nova sistematizacija radnih mjesta koja podrazumijeva i otkaze.  U "Krajina osiguranju" je prije nekoliko dana došlo do pobune radnika nakon što je uručen otkaz računovođi koji je radnicima isplatio topli obrok.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana