Истрага о пословању Туша од уласка у БиХ

Марина Чигоја
Истрага о пословању Туша од уласка у БиХ

Бањалука - Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ затражила је јуче од Тужилаштва БиХ да изда налог за комплетну провјеру пословања словеначких фирми "Туш" и "Туш-трејд", које су напрасно престале с радом у БиХ и иза себе оставиле милионска дуговања.

У УИО истичу да желе да утврде да ли су поменуте фирме радиле по закону и да ли има кривичне одговорности, а очекују да ће ускоро добити налог Тужилаштва БиХ за поступање.

Словеначки трговачки ланац "Туш" нашао се посљедњих дана у центру пажње због информације да затварају продавнице у БиХ. Радницима су остали дужни плате и отпремнине, домаћим добављачима дугују више од 20 милиона КМ, а због пореског дуга и сумњивог захтјева за поврат ПДВ-а под лупу их је ставио и УИО.

Начелник Одјељења за комуникације УИО Ратко Ковачевић казао је да је УИО покренуо повезане контроле фирми "Туш" и "Туш-трејд", а основни разлог за то је био захтјев компаније "Туш" за поврат ПДВ-а у износу од 721.000 КМ. Појаснио је да је тај поврат захтијеван на основу промета опреме између "Туш-трејда", који се у БиХ бави трговином и компаније "Туш", која је власник објеката, а издаје их у закуп "Туш-трејду". Казао је да је "Туш-трејд" фактурисао "Тушу" опрему у вриједности већој од пет милиона, док је у њиховим књигама приказано да је вриједност опреме нешто више од милион КМ.

- С обзиром на то да ово указује на "надувавање" вриједности опреме с циљем остваривања већег поврата ПДВ-а, Одсјек за истраге провјерава све фактуре и то је основа за упућивање нашег захтјева Тужилаштву БиХ. Тужилаштво је затражило да Одсјек прикупи сву документацију у вези са спорном фактуром, на основу чега ће издати налог за контролу ове компаније од њеног уласка у БиХ. Истрагом ће бити обухваћена куповина земљишта, изградња објеката, прометовање са свим повезаним и другим лицима и сви њихови захтјеви за поврат ПДВ-а и порески кредит које су остварили протеклих година - истакао је Ковачевић.

Казао је да дуг компаније "Туш-трејд" према УИО износи 678.916 КМ те да је њихов захтјев за одгађање плаћања одбијен јер нису имали никакав елемент осигурања те отплате.

- Такође, исплата по основу поврата ПДВ-а предузећу "Туш" је стопирана док се не утврди стварна вриједност опреме и не заврши цијели поступак - нагласио је Ковачевић.

"Туш" у БиХ послује од 2006. године, а од 2009. је подијељен у двије фирме. С обзиром на то да је одређена опрема остала у власништву "Туш-трејда", сумња се да су хтјели и ту опрему да пребаце на "Туш", да она не би била искориштена за отплату било каквих дугова које имају. Обавезе "Туш-трејда" тешке више од 20 милиона КМ надмашују њихова потраживања, што је немогуће измирити јер су они своје залихе свели на минимум и више не раде. Према информацијама појединих медија хипотеке словеначких банка којима је оптерећен "Туш" у БиХ тешке су 50 милиона КМ.

Мирко Туш

Власник "Туш холдинга" је Мирко Туш, који је словио за најбогатијег Словенца тешког 250 милиона евра, али је усљед кризе то богатство смањено на нешто више од 70 милиона евра.

Осим трговине "Туш холдинг" се бави и пословима са некретнинама, телекомуникацијама, туризмом, а има и посластичарнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана