Исти приступ према универзитетима у Бањалуци и Источном Сарајеву

СРНА
Исти приступ према универзитетима у Бањалуци и Источном Сарајеву

Бањалука - Министарство просвјете и културе Републике Српске саопштило је да је више средстава из буџета Републике Српске додијељено Универзитету у Бањалуци у односу на Универзитет у Источном Сарајеву због чињенице да бањалучки универзитет има већи број студијских програма, студената и запослених.

У саопштењу се наводи да су полазна основа за то буџети универзитета, који су планирани и остварени у претходном периоду, те да стога не може бити ријечи о различитом приступу према једном или другом универзитету.

"Основни критеријуми који се користе при одређивању износа који се додјељују високошколским установама су одговарајући улазни параметри, као што је број запослених који је у директној вези са бројем студената и студијских програма", наводи се у саопштењу.

Буџетским средствима која се издвајају за универзитете у Српској, наводе у Министарству, превасходно се финансирају плате и накнаде запослених на јавним високошколским установама.

"Осим тога, у претходном периоду није било разлика ни у обезбјеђивању ванбуџетских средстава за реализацију многобројних активности и пројеката на два јавна универзитета", истичу у Министарству.

У периоду од 2007-2014 обезбијеђена су новчана средства из Развојног програма Републике Српске и из кредитних извора за изградњу нових објеката, набавку опреме и побољшање смјештајних капацитета за студенте ових универзитета у укупном износу за Универзитет у Источном Сарајеву 34.804.680 КМ, а за Универзитет у Бањалуци 34.987.980 КМ.

Портали су јуче објавили вијест под насловом "Отклоњен већи дио неправилности по ревизорском извјештају", а која се односи на извјештај са сједнице Скупштине града Источно Сарајево.

У њој се наводи да је одборник СДС-а Небојша Попић поставио питање Влади Републике Српске "гдје је направљена грешка па да Универзитет у Источном Сарајеву има за осам милиона КМ мањи буџет у односу на Универзитет у Бањалуци", због чега је Министарство просвјете и културе реаговало и упознало јавност о чињеницама везаним за улагања Владе Српске у Универзитет у Источном Сарајеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана