Испитивање сна повећава безбједност

Милијана Латиновић
Испитивање сна повећава безбједност

Бањалука - Професионални возачи у Републици Српској још се не тестирају на поремећаје у спавању који се манифестују хркањем, иако је ту обавезу за све који возе европским путевима Европска унија увела у јануару прошле године.

Специјалиста неуролог из Клинике за неурологију Универзитетског клиничког центра РС Душко Рачић потврдио је да у Центру за болести спавања нису вршили систематске прегледе професионалних возача, те додао да би увођење ове праксе побољшало безбједност саобраћаја на путевима у Српској.

- Имали смо значајан број пацијената који су се јавили након саобраћајне несреће до које је дошло јер су заспали за воланом аутомобила или трактора - рекао је Рачић. Додао је да је Центар за спавање основан 2009. године, те да од тада сваке седмице испитују по једног пацијента како би утврдили да ли има апнеју, односно прекиде дисања током спавања.

- Више од 90 одсто прегледаних пацијената имају овај проблем. Сам рад Центра довео је до повећаног препознавања значаја овог поремећаја, а када упоредимо број наших пацијената са свјетским подацима, закључак је да постоји још много становника РС код којих овај поремећај није препознат - истакао је Рачић.

Професионални возачи у Српској кажу да су упознати са одредбама ЕУ, али да на прегледе тог типа нису одлазили.

- Свако ко мисли да је посао возача лак - вара се. То је велика обавеза, притисак, али и умор. Неријетко долазимо у ситуацију да нам се приспава, посебно током ноћних вожњи, али наш посао је такав. Са прегледима или без њих - рекао је возач С. Симић.

Предсједник Удружења превозника РС, које окупља 1.200 професионалних возача, Никола Грбић каже да возачима још нико у ЕУ није тражио љекарско увјерење да не болују од поменуте болести.

- Сигурно да међу превозницима има и оних који пате од ових поремећаја, али, на сву срећу, није било несрећа - рекао је Грбић.

Професионални возачи камиона и аутобуса на путевима ЕУ од прошле године морају код себе имати љекарску потврду да се не лијече од апнеје, а казне за непосједовање потврде су неколико хиљада евра за фирму и до 1.000 евра за возача.

Статистике показују да су возачи који пате од овог поремећаја одговорни за око 30 одсто несрећа са смртним исходом.

Испитивање

Рачић каже да централни дио испитивања у Центру за болести спавања представља цјелоноћно сликање у кабинету.

- Док пацијент спава, апарат региструје рад мозга, срца, ритам дисања, засићеност крви кисеоником, покретање мишића очних јабучица, а све вријеме прави се видео и аудио-запис пацијента - казао је Рачић и додао да је ово испитивање потпуно безболно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана