Ишаране новчанице безвриједан папир

Милијана Латиновић
Ишаране новчанице безвриједан папир

Бањалука - Становници БиХ све чешће намјерно уништавају новчанице исписивањем разних ријечи, бројева и симбола, због чега би приликом покушаја њихове замјене могли остати празних руку.

Упозорили су на то из Централне банке БиХ, нагласивши да је у посљедње вријеме уочен повећан број намјерно оштећених новчаница графичким или хемијским оловкама.

Централна банка, додали су, новац поднесен на замјену за који сумња, има доказ или оправдан разлог да се ради о намјерном оштећењу, може одузети и уништити без надокнаде подносиоцу.

- Оштећења се најчешће односе на уписивање броја хемијском оловком на новчаници за које претпостављамо да је у вези са ручним бројањем новца, гдје особа која броји новчанице на неодговоран и незаконит начин механички уписује оловком неки износ, чиме их додатно оштећује за даљи оптицај. Нису страни ни случајеви када се новчанице оштећују уписивањем текста, цртежа и симбола графичким или хемијским оловкама - навели су у Централној банци БиХ.

Позивају све привредне субјекте који у свом раду рукују готовим новцем да особама које обављају ове послове скрену пажњу да је најстроже забрањено писати по новчаницама, те истичу да се такве новчанице морају уништити као неподобне за оптицај.

Наглашавају да је повећаним бројем овакве врсте оштећења новца повећан и број притужби грађана да комерцијалне банке не желе да замијене новчанице без обзира на начин и степен оштећења.

- Комерцијалне банке дужне су да замијене оштећене новчанице конвертибилних марака под условом да подносилац захтјева предочи више од 60 одсто новчанице која је у једном дијелу и садржи барем један серијски број или из два или више дијелова и садржи оба серијска броја, у пуном износу и без накнаде - нагласили су из Централне банке.

Уколико новчанице не испуњавају прописане услове за замјену у комерцијалним банкама, оне се уз попуњен захтјев за замјену оштећеног новца могу предати у просторијама Централне банке у Сарајеву и Бањалуци.

Члан Удружења економиста РС SWOT Александар Љубоја каже да је појава све већег броја намјерно оштећених новчаница проблем који изискује додатне трошкове како комерцијалних, тако и Централне банке.

- Такве новчанице се повлаче и морају се штампати нове. Уколико долази до масовне појаве намјерно оштећених новчаница, као што је писање по новчаницама, поставља се питање да ли их прихватити. С друге стране, није једноставно некога ни казнити за замјену такве новчанице јер тако оштећене новчанице одређени период буду у оптицају и углавном заврше у рукама оних који нису направили оштећење - рекао је Љубоја и додао да је једно од могућих рјешења увођење минималне накнаде за свако оштећење новчанице, што би сигурно утицало на савјест оних који оштећују новчанице.

Члан Савеза удружења потрошача БиХ Гордана Булић тврди да се новчанице ипак највише уништавају у аутоматима за пребројавање новца.

- Немогуће је да грађани намјерно оштећују новац који свакодневно користе и којим обезбјеђују основне услове за живот. Чини ми се да је ово још један покушај наметања грађанима додатне провизије - рекла је Булићева. 

Захтјев за замјену новца

У Централној банци БиХ кажу да је подносилац захтјева приликом предаје оштећених новчаница на замјену дужан навести поријекло новчаница, начин на који је дошло до оштећења, шта се догодило са дијеловима који недостају и описати врсту мрље, онечишћења и другог оштећења на приложеној новчаници. Такође, у обавези је да достави копију личне карте и доказе којима потврђује наводе из захтјева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана