Inženjeri na crti razornom zemljotresu

Dejan Jovičić
Inženjeri na crti razornom zemljotresu

Srbac - Štete od zemljotresa na objektima mogle bi biti neuporedivo manje ukoliko bi prije građenja bila obavljena istraživanja na vibracionoj platformi koju su konstruisala dva građevinska inženjera iz RS.

Ognjen Mijatović iz Banjaluke i Manuel Desančić iz Srpca napravili su platformu za ispitivanje građevinskih konstrukcija usljed uticaja zemljotresa. Iako se njihova konstrukcija još ne nalazi u širokoj primjeni, zainteresovanost za patent postoji, jer su mladi inženjeri dobili pohvale priznatih stručnjaka na kongresu održanom krajem septembra u Novom Sadu.

- Uradili smo dva modela. Jedan se nalazi u Arhitektonsko-građevinskom fakultetu u Banjaluci, a drugi u Građevinskom fakultetu u Beogradu. U planu je da studenti u Banjaluci izučavaju ovu mašinu u okviru praktične nastave - kaže Desančić.

Platforma funkcioniše tako što daje pobudu u horizontalnom i vertikalnom pravcu i na taj način simulira zemljotres.

- Prethodno se izradi model zgrade i postavi na platformu koja je sa četiri opruge povezana sa podlogom. Nakon toga se pusti mašina da daje pobudu određene frekvencije kako bi se uvidjelo ponašanje objekta usljed opterećenja i uočile pukotine i oštećenja. Putem softvera dobijamo podatke na kontrolnoj tabli i tako uočavamo sve deformacije koje bi tom prilikom mogle nastati - pojašnjava Desančić.

On je istakao da je konstrukcija koju su proteklih devet mjeseci pravili u Beogradu, urađena na zavidnom nivou. Do sada takva konstrukcija nije pravljena ni ispitivana, a sastoji se od 149 elemenata. Izrađena je od čeličnih profila i teži oko 250 kilograma, a visoka je oko tri metra. U BiH ne postoji nijedna vibraciona platforma ovakve vrste, dok na području bivše Jugoslavije ima jedna u Splitu i jedna u Makedoniji koja je najkvalitetnija na ovim prostorima.

- Potreba za ovom platformom je velika, jer živimo na veoma trusnom području. Nalazimo se u devetoj seizmičkoj zoni i razoran zemljotres je vrlo moguć na ovim prostorima, a tada bi došlo do oštećenja mnogih zgrada dok bi nadograđeni objekti vjerovatno bili porušeni. Kod nas se ne vodi dovoljno računa o tome, jer se građevinske firme uglavnom trude da prođu što jeftinije u izgradnji - rekao je Mijatović.

Zahvaljujući konstruktivnom sistemu mladih srbačkih inženjera zgrade bi bile mnogo otpornije na oštećenja od zemljotresa, a kada bi se ona pojavila bila bi i lakše sanirana.

Teško do posla

Vrata institucija i privatnih firmi su za ove talentovane mladiće donedavno bila zatvorena. Manuel Desančić je tek prije nekoliko dana dobio ugovor na određeno vrijeme u Građevinskom institutu, dok Ognjen Mijatović još nije počeo raditi.

- Poslije diplomiranja sam se prijavljivao na nekoliko konkursa, ali bezuspješno. Ognjen i ja završavamo master studije u Beogradu, a još ne znamo šta ćemo nakon toga. Sve ovo radimo iz čistog entuzijazma i ljubavi - kaže Desančić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana