Инжењери на црти разорном земљотресу

Дејан Јовичић
Инжењери на црти разорном земљотресу

Србац - Штете од земљотреса на објектима могле би бити неупоредиво мање уколико би прије грађења била обављена истраживања на вибрационој платформи коју су конструисала два грађевинска инжењера из РС.

Огњен Мијатовић из Бањалуке и Мануел Десанчић из Српца направили су платформу за испитивање грађевинских конструкција усљед утицаја земљотреса. Иако се њихова конструкција још не налази у широкој примјени, заинтересованост за патент постоји, јер су млади инжењери добили похвале признатих стручњака на конгресу одржаном крајем септембра у Новом Саду.

- Урадили смо два модела. Један се налази у Архитектонско-грађевинском факултету у Бањалуци, а други у Грађевинском факултету у Београду. У плану је да студенти у Бањалуци изучавају ову машину у оквиру практичне наставе - каже Десанчић.

Платформа функционише тако што даје побуду у хоризонталном и вертикалном правцу и на тај начин симулира земљотрес.

- Претходно се изради модел зграде и постави на платформу која је са четири опруге повезана са подлогом. Након тога се пусти машина да даје побуду одређене фреквенције како би се увидјело понашање објекта усљед оптерећења и уочиле пукотине и оштећења. Путем софтвера добијамо податке на контролној табли и тако уочавамо све деформације које би том приликом могле настати - појашњава Десанчић.

Он је истакао да је конструкција коју су протеклих девет мјесеци правили у Београду, урађена на завидном нивоу. До сада таква конструкција није прављена ни испитивана, а састоји се од 149 елемената. Израђена је од челичних профила и тежи око 250 килограма, а висока је око три метра. У БиХ не постоји ниједна вибрациона платформа овакве врсте, док на подручју бивше Југославије има једна у Сплиту и једна у Македонији која је најквалитетнија на овим просторима.

- Потреба за овом платформом је велика, јер живимо на веома трусном подручју. Налазимо се у деветој сеизмичкој зони и разоран земљотрес је врло могућ на овим просторима, а тада би дошло до оштећења многих зграда док би надограђени објекти вјероватно били порушени. Код нас се не води довољно рачуна о томе, јер се грађевинске фирме углавном труде да прођу што јефтиније у изградњи - рекао је Мијатовић.

Захваљујући конструктивном систему младих србачких инжењера зграде би биле много отпорније на оштећења од земљотреса, а када би се она појавила била би и лакше санирана.

Тешко до посла

Врата институција и приватних фирми су за ове талентоване младиће донедавно била затворена. Мануел Десанчић је тек прије неколико дана добио уговор на одређено вријеме у Грађевинском институту, док Огњен Мијатовић још није почео радити.

- Послије дипломирања сам се пријављивао на неколико конкурса, али безуспјешно. Огњен и ја завршавамо мастер студије у Београду, а још не знамо шта ћемо након тога. Све ово радимо из чистог ентузијазма и љубави - каже Десанчић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана