Invazija komaraca usred jeseni

Cvija Mrkonjić i dopisnici
Invazija komaraca usred jeseni

Banjaluka - Stanovnici Banjaluke, Srpca i Prijedora žale se na najezdu komaraca koji su se zbog toplog vremena ove jeseni zadržali u prirodi, ali ih je sve više i u zatvorenom prostoru.

Iako rojevi komaraca brojnim stanovnicima ne daju mira nadležni kažu da zaprašivanja do kraja godine neće biti. Prema riječima građana stanovi i kuće su puni komaraca, koji su neuobičajeno veliki, a nakon uboda ostaje nesnosan svrab, crvenilo i otoci.

- Cijele noći ne možemo da spavamo. Suprug je alergičan na komarce, a plašim se i za djecu, da će ih ove napasti nečim zaraziti - rekla je Nada Tepić.

Direktor preduzeća "Eko Bel" Vladimir Šušnjar ističe da nema smisla da se zaprašuju komarci u novembru, ali ukoliko banjalučka Gradska uprava da zeleno svjetlo da se komarci zaprašuju oni će to uraditi.

U Gradskoj upravi Banjaluka kažu da je tokom ove godine dezinsekcija obavljana tri puta na području grada, a insekti su zbog nešto nižih temperatura proteklih dana našli sklonište u zatvorenim prostorima.

- Izvođenje dodatnog tretmana suzbijanja komaraca ne bi riješilo problem građana koji se žale na povećan broj komaraca. Zaprašivanje se neće obavljati, a osnovni razlog su hidrometeorološki faktori koji trenutno ne pogoduju razvoju komaraca - kažu u Gradskoj upravi.

Prijedorčani nastanjeni pored Sane žale se najviše na najezdu ovih insekata, a smanjenju broja komarca nisu doprinijele ni dvije dezinsekcije tokom ove godine.

- Ne pamtim kada su komarci bili aktivni u ovo doba godine, ali vremena su se promijenila čak i za komarce - kazala je Prijedorčanka Rajka Zdjelar.

U prijedorskoj Gradskoj upravi su potvrdili da zaprašivanja do kraja godine neće biti i kazali da je u toku sistemska jesenja deratizacija. U Srpcu su takođe kazali da do kraja godine neće biti akcija dezinsekcije, a prskanje komaraca sprovedeno je samo jednom tokom ove godine zbog manjka novca u budžetu.

- Komaraca nema koliko ih je bilo ljetos, ali dovoljno ih je da nas svakodnevno napadaju, naročito noću. Iako su prskali komarce nisam primijetio da je to imalo efekta - rekao je Milan Vidović iz Kukulja kod Srpca.

Druge opštine

Stanovnici Bratunca, Trebinja i Gradiške nemaju problema sa najezdom komaraca, a najviše sreće imaju žitelji Foče koji ističu da velikog broja komaraca nije bilo čak ni tokom ljetnog perioda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana