Интензивна њега на јесен у новим просторијама

Анита Јанковић-Речевић
Интензивна њега на јесен у новим просторијама

Бањалука - Интензивна њега Клинике за анестезију и интензивно лијечење, након пола вијека рада у лошим условима од јесени би требало да буде пресељена у нове, модерне просторије у новоизграђеном сјеверном крилу Универзитетског клиничког центра (УКЦ) РС.

Поводом планираног пресељења и смјештања свих хируршких организационих јединица из центра Бањалуке на Паприковац, особље УКЦ-а јуче је представило нове просторије поменуте клинике у којима ће пацијентима бити обезбијеђено квалитетно лијечење уз најмодернију медицинску опрему.

Помоћник генералног директора за медицинске послове УКЦ РС Слободан Хајдер истакао је да је Клиника за анестезију и интензивно лијечење "срце свих хируршких клиника", јер носи велику одговорност у лијечењу.

- Пресељење је велики подухват који чекамо више од 40 година и често сами не вјерујемо да ћемо се преселити у савремено опремљене просторије које ће пацијентима обезбиједити услугу какву, нажалост, немају на садашњој локацији - рекао је Хајдер. Додао је да готово никад није чуо да пацијенти сумњају у стручност љекара, већ да су се жалбе увијек односиле на лоше услове.

Начелник Клинике за анестезију и интензивно лијечење Дарко Голић је рекао да ова клиника на тренутној локацији има свега 11 кревета, те да је скромно опремљена. Додао је да су услови у операционој сали веома лоши, те да су мјерења показала јако високе концентрације анестетичких гасова, што је како каже, оставило и посљедице на здравствено стање особља у операционим салама.

- И у таквим условима посљедњих петнаестак година годишње смо имали више од 10.000 оперативних захвата и лијечили између 2.500 и 3.000 животно угрожених пацијената. Преласком у нове просторије напокон ћемо добити људске услове за обављање најсложенијих оперативних захвата - рекао је Голић и додао да ће преласком у нове просторије са капацитетима од 22 кревета добити и нову опрему.

Надзорна сестра у Клиници за анестезију Зорана Ђурђевић је истакла да ће пресељење хируршке интензивне његе много значити медицинским техничарима, који се 24 часа дневно брину о најугроженијим пацијентима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана