Inspektorske kazne teške 640.100 KM

nezavisne.com
Inspektorske kazne teške 640.100 KM

Banjaluka - Inspektori Odjeljenja za inspekcijske poslove prošle godine obavili su 15.860 kontrola i zbog utvrđenih nepravilnosti izdato je 669 prekršajnih naloga, na osnovu kojih su izrečene novčane kazne u iznosu od 640.100 KM.

Janko Kecman, načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove, kazao je da se najčešće nepravilnosti koje su inspektori utvrdili odnose na neprijavljene radnike, nevođenje evidencije o dnevnoj prisutnosti radnika, neuručivanje obračunskih lista, neutvrđivanje godišnjeg odmora radnika i slično.

"U prošloj godini zatečeno je 107 neprijavljenih radnika", kazao je Kecman.

Naglašava da je, analizirajući podatke iz godišnjeg izvještaja, primjetno da subjekti nadzora poštuju zakonske propise te da se, samim tim, svrha i ciljevi inspekcijskih kontrola i nadzora u potpunosti ostvaruju.

"Kada je riječ o sprečavanju i suzbijanju zaraznih bolesti u vezi s ispravnošću hrane i nadzorom nad proizvodnjom i prometom životnih namirnica, najveći broj kontrola, preko 90 odsto, Inspekcija za hranu sprovela je u oblasti proizvodnje i prometa životnih namirnica", rekao je Kecman ističući da u sastavu Odjeljenja djeluje 10 inspekcija.

Prema njegovim riječima, po zahtjevu stranaka, inspektori za hranu prisustvovali su uništavanju 145.259 kg raznih namirnica sa isteklim rokom upotrebe, u vrijednosti većoj od 450.000 KM.

Pored redovnih aktivnosti, kaže Kecman, predstavnici Odjeljenja za inspekcijske poslove u prošloj godini učestvovali su i u radu Komisije za pregled stanja u osnovnim i srednjim školama. Komisija je pregledala 29 osnovnih škola, 26 područnih škola i 13 srednjih škola.

Urbanističko-građevinska inspekcija je u postupku prinudnog izvršenja rješenja izvršila rušenje 21 objekta, između ostalog, radilo se na uklanjanju arhitektonskih barijera, kontroli devastiranih i dotrajalih objekata i drugo.

"Vodna inspekcija je, pored redovnih kontrola, dva puta godišnje kontrolisala vodozaštitne objekte i nalagane su mjere uklanjanja nanosa, čišćenje brana i kanala te košenje obaloutvrda", objasnio je Kecman.

Veterinarski inspektori naredili su eutanaziju i neškodljivo uništavanje više od 20 domaćih životinja kao i 12 pčelinjih društava. Pokrenut je i niz aktivnosti za poboljšanje uslova rada veterinarske službe, a predviđeno je i formiranje karantina za životinje sumnjivog zdravstvenog statusa.

"Naš cilj nije samo kažnjavanje stranaka, već nastojimo svojim preventivnim djelovanjem da smanjimo nepravilnosti te da profesionalnim i savjesnim radom inspektora na terenu obezbijedimo sprovođenje zakonskih propisa", zaključio je Kecman.

  • 21 objekat srušen
  • 20 domaćih životinja uklonjeno
  • 12 pčelinjih društava uništeno
  • 145.259 kilograma raznih namirnica uništeno

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana