Инспекторске казне тешке 640.100 КМ

nezavisne.com
Инспекторске казне тешке 640.100 КМ

Бањалука - Инспектори Одјељења за инспекцијске послове прошле године обавили су 15.860 контрола и због утврђених неправилности издато је 669 прекршајних налога, на основу којих су изречене новчане казне у износу од 640.100 КМ.

Јанко Кецман, начелник Одјељења за инспекцијске послове, казао је да се најчешће неправилности које су инспектори утврдили односе на непријављене раднике, невођење евиденције о дневној присутности радника, неуручивање обрачунских листа, неутврђивање годишњег одмора радника и слично.

"У прошлој години затечено је 107 непријављених радника", казао је Кецман.

Наглашава да је, анализирајући податке из годишњег извјештаја, примјетно да субјекти надзора поштују законске прописе те да се, самим тим, сврха и циљеви инспекцијских контрола и надзора у потпуности остварују.

"Када је ријеч о спречавању и сузбијању заразних болести у вези с исправношћу хране и надзором над производњом и прометом животних намирница, највећи број контрола, преко 90 одсто, Инспекција за храну спровела је у области производње и промета животних намирница", рекао је Кецман истичући да у саставу Одјељења дјелује 10 инспекција.

Према његовим ријечима, по захтјеву странака, инспектори за храну присуствовали су уништавању 145.259 кг разних намирница са истеклим роком употребе, у вриједности већој од 450.000 КМ.

Поред редовних активности, каже Кецман, представници Одјељења за инспекцијске послове у прошлој години учествовали су и у раду Комисије за преглед стања у основним и средњим школама. Комисија је прегледала 29 основних школа, 26 подручних школа и 13 средњих школа.

Урбанистичко-грађевинска инспекција је у поступку принудног извршења рјешења извршила рушење 21 објекта, између осталог, радило се на уклањању архитектонских баријера, контроли девастираних и дотрајалих објеката и друго.

"Водна инспекција је, поред редовних контрола, два пута годишње контролисала водозаштитне објекте и налагане су мјере уклањања наноса, чишћење брана и канала те кошење обалоутврда", објаснио је Кецман.

Ветеринарски инспектори наредили су еутаназију и нешкодљиво уништавање више од 20 домаћих животиња као и 12 пчелињих друштава. Покренут је и низ активности за побољшање услова рада ветеринарске службе, а предвиђено је и формирање карантина за животиње сумњивог здравственог статуса.

"Наш циљ није само кажњавање странака, већ настојимо својим превентивним дјеловањем да смањимо неправилности те да професионалним и савјесним радом инспектора на терену обезбиједимо спровођење законских прописа", закључио је Кецман.

  • 21 објекат срушен
  • 20 домаћих животиња уклоњено
  • 12 пчелињих друштава уништено
  • 145.259 килограма разних намирница уништено

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана