Inspektori od maja krili opasno meso

Dragana Keleč
Inspektori od maja krili opasno meso

BANjALUKA - Inspekcija za hranu RS sa glavnim inspektorom Pejom Đurašinovićem na čelu još u maju je saznala da su proizvodi mesne industrije "Pekabesko" štetni za zdravlje ljudi, ali je o tome obavijestila Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede tek 4. decembra nakon čega je hitno zabranjen njihov promet.

Ustvrdila je to pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Radmila Čojo. Ministarstvo poljoprivrede je u petak zabranilo promet proizvoda makedonskog "Pekabeska", jer je u njima otkriven sadržaj aditiva iznad dozvoljenog, koji ima kancerogeni učinak.

Čojo je istakla da je Republička uprava za inspekcijske poslove u maju od Inspekcije za hranu dobila rezultate analize, koji su pokazali da proizvodi makedonske firme "Pekabesko" imaju povećan sadržaj fosfata. Analizu je obavio Institut za javno zdravstvo RS.

- U potpunosti je izostala koordinacija republičke Inspekcije za hranu, koja je bila dužna da odmah informiše Ministarstvo, kako bi na osnovu procjene rizika bila određena zabrana plasiranja i trgovine štetnih proizvoda "Pekabeska" - naglasila je Čojo i dodala da Ministarstvo poljoprivrede od Inspektorata RS zahtijeva da sprovede istragu i da ih informiše o preduzetim mjerama.

Đurašinović je rekao da je inspekcija za hranu u ovoj godini uzorkovala više raznih proizvoda firme "Pekabesko" i da je, kao što su već i informisali javnost, samo kod jedne vrste proizvoda "gold pileći file" u tri pošiljke utvrdila povećan sadržaj fosfata. ...

Opširnije pročitajte u štampanom ili elektronskom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana