Inspektorat Republike Srpske u misiji unapređenja spoljnotrgovinskog prometa

Glas Srpske
Inspektorat Republike Srpske u misiji unapređenja spoljnotrgovinskog prometa

Banjaluka - Danijela Batar, vršilac dužnosti direktora Republičke uprave za Inspekcijske poslove zajedno sa saradnicima održala je sastanak sa predstavnicima Međunarodne finansijske korporacije (IFC), članice grupacije Svjetske banke.

Tema sastanka održanog u Sarajevu 13.06.2018. godine, je bila prezentacija projekta koji se odnosi na unapređenje spoljno trgovinskog prometa u BiH. Inače Predstavnici IFC-a, posjećuju institucije od važnosti za graničnu kontrolu, kao što su Inspektorat Republike Srpske, Inspektorat Federacije BiH, Uprava za indirektno oporezivanje, granična policija, resorna ministarstva i drugi.

Čitav projekat osmišljen je u cilju unapređenja raznih procedura i administrativne barijere prilikom uvoza i izvoza iz zemlje.

Direktorica Batar, objasnila je stranim kolegama da su na graničnim prelazima prisutne fitosanitarna, zdravstvena, tržišna i poljoprivredna inspekcija Republike Srpske. Nakon toga ona je prezentovala privremeno softversko rješenje koje je Inspektorat uveo a koje je je omogućilo špediterima da pošalju inspektorima podatke o robi prije nego što ista i dođe na granicu. Na taj način inspektori imaju materijal da naprave sve pripremne radnje prije same kontrole i tako uštede dosta vremena.

Takođe je naglašeno da i ako se privremeno rješenje pokazalo i više nego dobro Inspektoratu je potrebno da razvije mnogo ozbiljnije rješenje kako bi brzinu i kvalitet poslova podigli još jednu stepenicu više.

Predstavnici IFC-a su se zahvalili na sastanaku i rekli da će razmotre prijedloge Inspektorata a dobili su i zvanični poziv da posjete ovu kontrolnu instituciju i da sa rukovodstvom razgovaraju o nekim novim aktivnostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana