Инспекторат Републике Српске у мисији унапређења спољнотрговинског промета

Глас Српске
Инспекторат Републике Српске у мисији унапређења спољнотрговинског промета

Бањалука - Данијела Батар, вршилац дужности директора Републичке управе за Инспекцијске послове заједно са сарадницима одржала је састанак са представницима Међународне финансијске корпорације (IFC), чланице групације Свјетске банке.

Тема састанка одржаног у Сарајеву 13.06.2018. године, је била презентација пројекта који се односи на унапређење спољно трговинског промета у БиХ. Иначе Представници IFC-а, посјећују институције од важности за граничну контролу, као што су Инспекторат Републике Српске, Инспекторат Федерације БиХ, Управа за индиректно опорезивање, гранична полиција, ресорна министарства и други.

Читав пројекат осмишљен је у циљу унапређења разних процедура и административне баријере приликом увоза и извоза из земље.

Директорица Батар, објаснила је страним колегама да су на граничним прелазима присутне фитосанитарна, здравствена, тржишна и пољопривредна инспекција Републике Српске. Након тога она је презентовала привремено софтверско рјешење које је Инспекторат увео а које је је омогућило шпедитерима да пошаљу инспекторима податке о роби прије него што иста и дође на границу. На тај начин инспектори имају материјал да направе све припремне радње прије саме контроле и тако уштеде доста времена.

Такође је наглашено да и ако се привремено рјешење показало и више него добро Инспекторату је потребно да развије много озбиљније рјешење како би брзину и квалитет послова подигли још једну степеницу више.

Представници IFC-а су се захвалили на састанаку и рекли да ће размотре приједлоге Инспектората а добили су и званични позив да посјете ову контролну институцију и да са руководством разговарају о неким новим активностима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана