Inspekcija uništila 573 nebezbjedne igračke

Srna
Inspekcija uništila 573 nebezbjedne igračke

Banjaluka - Republička zdravstvena inspekcija utvrdila je laboratorijskom analizom da od 14 ispitivanih uzoraka predmeta za djecu tri uzorka dječijih igračaka nisu bezbjedna za upotrebu zbog nedozvoljenog sadržaja ftalata, na osnovu čega su uništene 573 igračke.

- Uzeto je ukupno 14 uzoraka predmeta opšte upotrebe i to četiri vrste bočica za bebe radi ispitivanja sadržaja bisfenola A (BPA), po tri modela siperaka za bebe radi ispitivanja sadržaja ftalata, dječije lutke, igračke konjić poni i jedan model igračke na naduvavanje, takođe radi ispitivanja sadržaja ftalata - izjavila je portparol Inspektorata RS Dušanka Makivić.

Ona je navela da su uzorkovani proizvodi porijeklom iz Kine, Turske, Tajlanda, Holandije, Velike Britanije, kao i domaće proizvodnje. Prema njenim riječima, najveći rizik kod igračaka predstavljaju sitni dijelovi koji se lako odvajaju, dječije igračke sa magnetima zbog opasnosti od gutanja, sadržaj ftalata, oštri dijelovi, zatim neprijatan miris igračaka, lako izvlačenje niti i kose, te lako skidanje boje.

- Roditeljima preporučujemo da prilikom kupovine proizvoda za djecu provjere informacije navedene na deklaraciji, naziv proizvođača i zemlju porijekla i da ih ne kupuju ukoliko nema svih potrebnih podataka - napomenula je Makivićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana