Инспекција о погибији у Бањалуци: Радници нису били заштићени

nezavisne.com
Инспекција о погибији у Бањалуци: Радници нису били заштићени

Бањалука - Инспектори рада Републичког инспектората утврдили су да градилиште у бањалучком насељу Нови Борик гдје су 3. августа погинула два радника није обезбијеђено за сигуран рад.

Рекли су ово у Инспекторату РС за “Независне” и додали да гађа на градилишту није очишћена од ексера и није сложена.

“Прилази и пролази за сва радна мјеста нису изведени тако да се по њима могу без сметње кретати радници и превозити материјал”, истакли су у Инспекторату.

Да подсјетимо, у улици Вељка Млађеновића, у Бањалуци, 3. августа након пада са зграде у изградњи, два радника предузећа “Лед пројецт” д.о.о. Бањалука, смртно су страдала.

“С обзиром на утврђено чињенично стање инспектор је забранио рад радницима на свим радним мјестима са повећаним ризиком на градилишту (пословођа, краниста, армирач, главни тесар, тесар, зидар, главни зидар, помоћни радник)”, појаснили су у Инспекторату.

Додалли су да забрана траје за вријеме трајања околности које доводе до угрожавања заштите и здравља радника, односно док се сви радници не оспособе за безбједан и здрав рад.

Истакли су да је послодавцу наложено да измијени Акт о процјени ризика на радном мјесту и у радној средини.

У складу са наведеним дозвољено је само извршење послова на уређењу градилишта.

Инспектор је Записник о извршеној контроли и друге налазе утврђене у поступку, доставио Министарству унутрашњих послова Републике Српске ради комплетирања документације и достављања исте надлежном тужилаштву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана