Info dan okupio muzičke stvaraoce

Svjetlana Đuričić
Info dan okupio muzičke stvaraoce

Banjaluka - Asocijacija kompozitora - muzičkih stvaralaca (AMUS) organizovala je u Banjaluci povodom Svjetskog dana intelektualnog vlasništva "Info dan" okupivši četrdesetak najistaknutijih autora i muzičkih stvaralaca, članova AMUS-a iz banjalučke regije.

Autori su imali priliku da se kroz ovu manifestaciju priključe značajnom globalnom događaju i akcijama koje se organizuju širom svijeta.

"Info dan" su svojim prisustvom uveličali Boris Režak, Maja Tatić, Petar Topalović iz grupe "Sopot", Ninoslav Tiki Dobrijević, Saša Pavlović iz etno-grupe "Iva", Andrej Pucarević, Grof Đuraz, Branislav Bane Đaković iz Dječijeg hora "Vrapčići". Bio je tu i Dušan Pokrajčić, tekstopisac Milada Zeković, Boris Glišić, Valentina Milekić i Goran Piva Pivašević iz etno-grupe "Trag", Anica Zrilić, Goran Baštinac (Heaven rain) i drugi.

Organizatori kažu da je "Info dan" u potpunosti ispunio njihova očekivanja, a Svjetski dan intelektualnog vlasništva, 26. april, bio je prilika da se podstakne rasprava o značaju zaštite intelektualnog vlasništva i njegovom uticaju na inovativnost i kreativnost.

Istovremeno, ovo je bila i prilika da AMUS, kao domaće udruženje autora sa licencom za zaštitu autorskih muzičkih prava, informiše svoje članove o realizovanim aktivnostima i planovima. Potpredsjednik Skupštine AMUS-a Mladen Matović je upoznao članove sa radom novootvorene kancelarije AMUS-a u Banjaluci i predstavio odgovornu osobu Nikolinu Marčeta.

- Pozivam autore da se još aktivnije priključe AMUS-ovoj kampanji "Slušajmo domaće" s ciljem kreiranja jedinstvene baze video-spotova autorskih djela članova AMUS-a - naglasio je Matović.

Generalni direktor stručne službe AMUS-a Lejla Trnčić je, između ostalog, govorila o podršci iz Fonda za kulturne i socijalne namjene iz kojeg su finansirani mnogi projekti. Ona je istakla brigu AMUS-a o ugroženim članovima.

- Izdvojila bih zajedničku akciju AMUS-a i ZAMP-a, kojom je upriličena kupovina medicinskog pomagala za našu istaknutu kantautorku i članicu Jadranku Stojaković. AMUS redovno finansira i troškove njenog smještaja u banjalučkom Domu za starije osobe "Ivan Pavao II" - rekla je Trnčićeva.

Koktel

U neformalnom dijelu manifestacije održan je koktel i druženje autora uz muziku AMUS-ovog istaknutog člana Borisa Režaka, a brojni autori iskoristili su priliku da se u prijatnoj atmosferi i u susretu sa odgovornim licima i predstavnicima Udruženja direktno informišu o svim aktivnostima i pitanjima iz sfere njihovog interesovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana