Имовину у Хрватској поклањамо Меркеловој и Обами

Срна
Имовину у Хрватској поклањамо Меркеловој и Обами

Бањалука - Радници и инвалиди рада избјегли из Хрватске одлучили су да због вишегодишње опструкције у рјешавању њихових статусних питања у тој земљи своју имовину и станарска права поклоне њемачком канцелару Ангели Меркел и Бараку Обами.

На данашњем састанку републичког и бањалучког одбора удружења која окупља ову категорију закључено је да се не искључује могућност да с циљем рјешавања статусних права протестују пред њемачким Бундестагом и сједиштем ЕУ у Бриселу.

На сједници је истакнуто да је то једна од могућих мјера које ће предузети, осим оних правних.

Правни заступник Удружења Жељко Бубић изјавио је Срни да ће се чланови Удружења обратити надлежним амбасадама у БиХ и ЕУ да би указали на дугогодишњи застој у рјешавању статусних права Срба у Хрватској.

Бубић појашњава да се то односи на враћање имовине, радних, станарских, пензионих права, враћања старе девизне штедње и учешћа у приватизацији предузећа.

"За нас је неприхватљиво да Хрватска континуирано слави страдање Срба, односно губитак свих грађанских права. То није у складу са основним принципима на којима почива ЕУ, због чега ћемо тражити да се Срби заштите пред свим надлежним међународним организацијама", истакао је Бубић.

Када је ријеч о рјешавању захтјева чланова Удружења, Бубић каже да до сада нису имали адекватну подршку надлежних институција Републике Српске и БиХ.

Предсједник Удружења радника и инвалида рада избјеглих из Хрватске са држављанством БиХ Никола Пузигаћа увјерен је да ће чланови Удружења организовати протесте у Берлину и Бриселу испред сједишта ЕУ.

Пузигаћа је рекао Срни да су представници Удружења затражили састанак у Амбасади САД у БиХ да би добили визе за одлазак на мирне протесте пред Бијелу кућу у Вашингтон, али да још нису добили никакав одговор.

Он је рекао да су чланови Удружења, због вишегодишње опструкције у рјешавању њихових статусних права у Хрватској, одлучили да своју имовину и станарска права поклоне њемачкој канцеларки Ангели Меркел и америчком предсједнику Бараку Обами.

Предраг Музгоња, избјеглица из Хрватске који 20 година безуспјешно покушава да врати имовину у Загребу, каже да сада чека пресуду Жупанијског суда, који је његов случај преузео од Врховног суда Хрватске.

"Ријеч је о опструкцији хрватских судова, која питања рјешавања наше имовине жврте у кругж и ми своју имовину желимо да поклонимо њемачком канцелару Ангели Меркел и америчком предсједнику Бараку Обами и представницима ЕУ, да видимо шта они могу да ураде у вези те имовине", истакао је Музгоња.

Члан Удружења Винка Вученовић, избјеглица из Окучана, рекла је Срни да јој је нејасно да нико ништа не предузима са нивоа БиХ и да протјерани Срби у суштини не могу да остваре никаква своја права у Хрватској.

"Не можемо остварити никаква права у Хрватској, јер нам је имовина запаљена 1991. године. Не желимо се тамо вратити и немамо хрватско држављанство", истакла је Вученовићева.

Душанка Павловић из Бањалуке, која је прије рата 25 година живјела у Плочама у Хрватској, рекла је Срни да јој десет година нису исплаћиване пензије у Хрватској.

"Пошто не могу никаква права да остварим, то поклањам /генералном секретару УН/ Бан Ки Муну", истакла је Павловићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана