Имовински односи неће спријечити изградњу насипа

В. Кулага, дописници
Имовински односи неће спријечити изградњу насипа

Бањалука - У Републици Српској почиње детаљна анализа мјера које су предузете у сврху припреме и заштите од поплава и бујичних вода, а на помолу су и нова правила, када је ријеч о поступању са парцелама на кризним подручјима.

Координациони тим Владе РС за праћење стања усљед обилних падавина у петак је поново засједао у Бањалуци, а након сједнице премијер Радован Вишковић је поручио да ће бити рађена упоредна анализа са догађајима из 2014. године, када су Српску задесиле катастрофалне поплаве.

Влада РС је, како је рекао, одобрила два милиона марака предузећу “Воде Српске” за санирање насипа и чишћење канала у Бањалуци, Козарској Дубици, Модричи, Вукосављу и Градишци.

Вишковић је подвукао да, осим анализе, одређене процедуре морају бити промијењене те да ће штета бити процијењена у наредном периоду.

- Из свега морамо извући поуке и неке ствари рјешавати, јер имовински односи не смију никога угрозити - рекао је Вишковић. Он је, наиме, у четвртак увече за Радио-телевизију РС, говорећи о утисцима из Приједора, који је један од градова који је највише страдао у посљедњем поплавном таласу, казао да се увјерио да за дио штете има одговорности и људског фактора.

- Био сам затечен податком да је насеље од 200 и више кућа поплављено због нечега што се не смије дешавати, а то су неријешени имовинско-правни односи и тридесетак метара земље. Имате саграђен насип, а недостаје тих тридесетак метара - то је као да сте отворили врата кроз која је вода ушла - рекао је Вишковић.

Због тога ће, како је рекао, бити упућен допис свим локалним заједницама да од Владе затраже да прогласи такве парцеле земљиштем од општег интереса и да на њима нико не смије спријечити изградњу водозаштитних објеката, а да они који не буду задовољни тиме своја права потраже на суду.

Влада РС ће, поновио је, из средстава Фонда солидарности помоћи да би био саниран дио настале штете, а рекао је и да Републичка цивилна заштита помаже у тражењу несталог дјечака из ФБиХ, који је прије неколико дана упао у набујали поток, од када му се губи сваки траг, али и човјека чији нестанак је пријављен.

 - У РС нисмо имали страдалих, захваљујући реаговању институција, међу којима је и Цивилна заштита - нагласио је Вишковић

У Приједору су укинуте ванредне мјере одбране од поплава, а у Костајници је, према првим процјенама, причињена штета од 1,5 милиона КМ. Проблем је био махом у дијелу улице Ранка Шипке, гдје нема обалоутврде. Из врха општине су казали да су због тога и грађани криви, јер је, тврде, донесена одлука да започне изградња обалоутврде, али је дио грађана писао петицију те је та одлука оборена на суду. Три комисије за процјену штете формиране су у петак и у Српцу.

Катастрофа у Бочцу

На друштвеним мрежама и порталима у петак су освануле шокантне фотографије са језера Бочац надомак Бањалуке. Површином језера, наиме, плута огромна количина смећа, коју носи Врбас.

Након обилних падавина и поплава смеће се накупљало, што из самог Врбаса, што из притока и кренуло низводно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана