Имовина судија и тужилаца на увиду јавности

ATV
Имовина судија и тужилаца на увиду јавности

Судије и тужиоци дефинитивно ће за имовину већу од 5000 марака рачуне полагати Високом судском и тужилачком савјету БиХ, али и грађанима већ половином наредне године.

Коначно је усвојен и правилник који прописује јавни увид у имовину носилаца правосудних институција, а финансијски извјештаји као и начин на који су стекли имовину биће електронски доступни. Предвиђене су и казне, односно разрјешење дужности, уколико се испостави да неки од података које су навели нису тачни.

Високи судски и тужилачки савјет Босне и Херцеговине

Поред података о својим и приходима чланова домаћинства, судије и тужиоци морају навести детаљне информације о начину и времену стицања некретнина и возила, својине на покретностима вриједности веће од 5.000 КМ, средствима у банци, полици осигурања и другим улагањима и расходима преко наведеног износа. Такође, судије и тужиоци морају навести поклоне и донације у вриједности преко 25 КМ које су везане за обављање дужности судије или тужиоца, као и податке о поклонима и донацијама примљеним у приватном својству уколико износ прелази 500 КМ или 1.000 КМ укупне годишње вриједности.

Правилником је предвиђена и ванредна провјера најмање 10%  финансијских извјештаја годишње, и то насумичним одабиром. Имовински картони судија и тужилаца често су се прикривали и поред препорука омбудсмана за људска права да се објаве. Ипак, ни у новом правилнику неће бити санкција за судију или тужиоца који уз образложење не објави и имовину супружника или дјетета. Правници тврде да је било крајње вријеме да се усвоји правилник по којем би грађани имали увид у имовину судија, и да више нема оправдања за непровођење те иницијативе.

“Раније се правдало тиме да би се оваквим правилником нарушила приватност судија и тужилаца из разлога што ће доступни јавности постати подаци о имовини тужилаца, о њиховим сродницима и то говорим у контексту судија из кривичног поступка и тужилаца, јер је њихова функција заиста осјетљива. Такви подаци ће постати доступни и окривљеним лицима, и осуђеним лицима и самим тим би се на неки начин нарушила безбједност судија и тужилаца. Међутим, овакве приговоре ипак сматрам неоснованим из разлога што је самим правилником прописан ограничење објављивања”, каже Тодор Дувњак, правник.

Ограничења се односе на личне податке, адресе становања, регистарске таблице аутомобила и слично. Иначе, носиоци правосудних институција у БиХ једини су у региону који и даље скривају своју имовину. Правилник који прописује јавни увид у имовинске картоне усваја се по препорукама Европске комисије. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана