Имовина Банке Српске на другој јавној лицитацији: Базен Шехер продају за 2,5 милиона КМ

nezavisne.com
Имовина Банке Српске на другој јавној лицитацији: Базен Шехер продају за 2,5 милиона КМ

Бањалука - Имовина Банке Српске, у стечају, други пут ће бити понуђена на продају на јавној лицитацији 30. јануара 2018. године.

„Овај пут продајна цијена некретнина износи 90 одсто од процијењене вриједности, док ће за покретне ствари продајна цијена бити 80 одсто од процијењене вриједности, те испод ових цијена ниже неће ићи“, потврдила је Мирјана Голић, стечајна управница ове банке.

„На првој лицитацији није било заинтересованих купаца, а видјећемо да ли ће их бити сада, када су повољније цијене имовине. Став Скупштине је да се цијене неће помјерати од оних које су утврђене на другој лицитацији“, казала је Голићева и додала да ће, уколико ни на овој лицитацији не буде заинтересованих купаца, на сједници Скупштине одлучити који су даљи поступци.

Најскупља имовина ове банке, када су непокретности у питању, је пословна зграда банке у Бањалуци, чија процијењена вриједност износи 8.488.621,78 КМ, а коју ће заинтересовани купци на другој лицитацији моћи да купе по 10 одсто нижој цијени, односно 7.639.759,60 КМ.

Осим пословне зграде, у Бањалуци је у понуди и Бањско-рекреативни центар Српске топлице (Шехер), чија нова продајна цијена износи 2.442.266,10 КМ, док је процијењена вриједност 2.713.629,00 КМ.

На другој лицитацији биће понуђени и пословна зграда банке у Бихаћу, као и  пословни и стамбени простори и земљишта у Бихаћу, Босанском Петровцу, Кључу, Босанској Крупи, Требињу и Приједору.

Поред непокретности, биће понуђене и покретне ствари, које ће потенцијални купци моћи да купе по 20 одсто нижој цијени од процијењене вриједности.

Када је покретна имовина у питању, у понуди су канцеларијска опрема, аутомобили, пољопривредне машине, бијела техника, намјештај и бројне друге покретности.

„Право учешћа у јавној продаји имају сва правна и физичка лица која уплате депозит у износу од 10 одсто од  почетне цијене сваке ствари која се лицитира, а највише 50.000 КМ по једном предмету“, наводи се у огласу за продају имовине Банке Српске.

Како су навели, у утврђеној продајној цијени садржан је и ПДВ, а продаја путем усменог надметања одржаће се и ако на њој буде учествовао само један понуђач.

Имовину продају у виђеном стању, без пружања било каквих гаранција о недостацима на имовини, а стечајни управник не одговара за недостатке које купци утврде по извршеној продаји те неће примати никакве рекламације.

На првој лицитацији Банке Српске, одржаној у новембру, банка  је успјела да прода само рачунар и канцеларијски материјал у вриједности од 1.000 КМ.

Подсјећамо, финансијски стручњаци су 2014. године предвиђали слом ове банке, јер је, према тадашњим извјештајима о пословању, губитак те финансијске институције износио 2,1 милион КМ.

Агенција за банкарство РС је у новембру 2015. године увела привремену управу у Банку Српске, јер она није пословала у складу са законским прописима, није извршавала налоге Агенције те је, како је раније речено, имала мањак капитала. На тај начин у ову банку тада је ушао Интервентни тим Агенције за банкарство РС, а стечајни поступак Банке Српске отворен је у априлу ове године, када је за стечајног управника именована Мирјана Голић из Градишке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана