Имају ли послодавци право да завире у здравствене картоне?

ATV
Имају ли послодавци право да завире у здравствене картоне?

Бањалука - Послодавци који су сумњичави, имају законско право да траже провјеру боловања радника. Тако пише и у Закону о раду.

“То ипак не значи да послодавац може упасти у било ком тренутку у Дом здравља и листати медицински картон запосленог”, објашњавају у Заводу за медицину рада и спорта.

На писмени захтјев одговара им другостепена комисија, али без детаља о болести.

”Послодавац може само писмени захтјев упутити за одређеног радника. Болест од које радник болује не може да зна, само добија извјештај о способности, способан, неспособан, привремено неспособан”, каже др Радмила Убовић,члан Комисије у Заводу за медицину рада и спорта.

Умјесто послодавца, а на његов захтјев, медицинске картоне радника могу детаљно да “пречешљају” и радници Фонда. Њихов мотив је смањење милионских трошкова за боловање.

“Када послодавац упути захтјев за провјеру оправданости боловања, наши радници у Сектору за контролу и здравство одлазе у ванредну контролу у здравствену установу у којој је регистрован радник и увидом у медицински картон провјеравају све детаље због којих је и радник упућен на боловање”, наводе из Фонда здравственог осигурања.

Радници су и по овом питању подијељени. Кажу, само нека буде по закону.

Проблем је што многи који су на боловањима зарађују радећи неке друге послове и тако, кажу радници, штете и онима кијима заиста треба боловање. Посљедња адреса на коју се послодавци могу јавити је Министарство здравља које, за сада, једино има право и да детаљније провјери саму дијагнозу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана