Ima nade za spas Alumine?

Srna
Ima nade za spas Alumine?

Mostar - Na današnjem sastanku predstavnika radnika mostarskog preduzeća “Aluminij”, Nadzornog odbora, Uprave društva, dioničara i predsjednika HDZ-a Dragana Čovića zaključeno je da je cilj zbrinjavanje radnika i postepeno vraćanje proizvodnje, rekao je predsjednik Sindikata “Aluminija” Romeo Biokšić.

“Isključujemo proceduru stečaja. Vjerujem da će se postepeno radnici vratiti na posao, ali ne mogu reći u kojem broju”, rekao je Biokšić za hrvatsku televiziju “Nova”.

On smatra da je Vlada Federacije BiH najveći krivac za gašenje proizvodnje jer su, kako kaže, oni najveći pojedinačni vlasnici “Aluminija”.

“Kriva je politika, krivi su vlasnici. Svi su krivi osim radnika”, dodao je Biokšić.

Predstavnici radnika rekli su nakon sastanka da je situacija obećavajuća i da ima nade da se preduzeće spasi.

Predsjednik Nadzornog odbora “Aluminija” Zdenko Klepić potvrdio je da je razgovarano o spasavanju preduzeća, nastavku i očuvanju radnih mjesta i poslovanja.

“Pokušaćemo zbrinuti radnike jer su svi ostali bez radnih mjesta gašenjem struje u fabrici. Cilj je što je moguće prije pokretanje proizvodnje. Ne razmišljamo o stečaju”, rekao je Klepić.

Dragan Čović ni poslije drugog današnjeg sastanka nije davao izjave za novinare.

Nekoliko stotina građana Mostara okupilo se danas ispred zgrade centrale HDZ-a BiH u znak podrške protestima radnika preduzeća “Aluminij” kome je juče tačno u ponoć isključena električna energija.

Radnici “Aluminija” trenutno su na plaćenom godišnjem odmoru i biće im isplaćena još jedna plata, a bilo je riječi da će nakon toga biti pokrenut stečajni postupak.

“Aluminij” zapošljava 900 radnika, a za ovu kompaniju direktno je vezan i veliki broj firmi koje sarađuju s njima, među kojima je Luka Ploče.

Hrvatska Vlada je suvlasnik 12 odsto preduzeća, a najveći akcionar je Vlada Federacije BiH sa udjelom od 44 procenta, dok su mali akcionari radnici, takođe, suvlasnici 44 odsto.

Ukupna dugovanja ove kompanije iznose oko 400 miliona KM, od čega se više od polovine odnosi na potrošenu električnu energiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana