Има довољно серума против угриза змија

nezavisne.com
Има довољно серума против угриза змија

Бањалука, Груде - У овој години у БиХ забиљежен је један случај угриза змије отровнице, а љекари упозоравају грађане да буду на опрезу приликом боравка у природи, који ће учестати у наредном периоду, а у домовима здравља су, како тврде, обезбијеђене довољне количине серума против угриза.

Подсјећамо, недавно је у грудском насељу Вишњица забиљежен један овакав случај, када је опасна риђовка угризла мушкарца средњих година приликом брања шпарога.

Како је наведено, мушкарац се након тога јавио у Дом здравља Груде, гдје су му љекари дали одговарајућу терапију, након чега су га упутили у СКБ Мостар на Одјел инфектологије.

Јуче су у Клиници за заразне болести УКЦ Тузла упозорили грађане да с доласком прољећа и топлијег времена змије почињу излазити из зимског мировања, па савјетују да се приликом одласка у природу повећа опрезност.

"Дом здравља Бијељина има серум против уједа змије, чије се количине планирају и требују на основу потреба из претходних година", истакли су за "Независне" у Дому здравља Бијељина.

Нагласили су да Институт за заштиту здравља РС располаже серумом против угриза змије, те да се у случају повећаних потреба требују додатне количине.

Дијана Ожеговић, портпарол Дома здравља Бањалука, истакла је да ове године у овом дому здравља није забиљежен ниједан овакав случај.

"Располажемо довољним количинама серума против угриза змије и спремни смо за евентуалне нове случајеве", рекла је Ожеговићева.

Стручњаци упозоравају да грађани приликом изласка у природу прилагоде своју одјећу и да носе дубљу обућу и дуге хлаче.

Још су истакли да је у случају угриза неопходно уклонити одјећу с повријеђеног мјеста због отока ткива, те рану не исисавати, него омогућити слободно отицање крви, те пацијента што прије довести до прве здравствене установе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана