Ијекавица брана за извоз пива у Србију

Марина Чигоја
Ијекавица брана за извоз пива у Србију

Бањалука - Произвођачи пива у БиХ сусрећу се са великим бројем препрека при извозу на тржиште региона, а један од најупечатљивијих примјера су нецаринске баријере у Србији у коју није могуће извести "свијетло", већ само "светло" пиво.

Извозне баријере биле су једна од тема и на недавној заједничкој сједници Савјета министара БиХ и Владе Србије. Представници Савјета министара истакли су да је премијер Србије Александар Вучић остао запањен када је чуо о каквим је препрекама ријеч и обећао да ће то питање бити ријешено.

У Групацији произвођача пива при Спољнотрговинској комори БиХ кажу да су институције Србије почетком 2015. године обавијестиле једну пивару из БиХ да је у складу са њиховим прописима на декларацији дозвољено означити само једног увозника за Србију и да у случају постојања више увозника за сваког мора имати посебну декларацију.

- Другим ријечима, није дозвољено да на једној декларацији буде наведено више од једног увозника. Такође, приликом покушаја извоза у Србију појавила се и језичка баријера у вези са декларацијом пива као "свијетло", односно "светло". У Србији "свијетло" није прихваћено - истакли су у Групацији произвођача пива.

Пивара је морала поступити на основу упутстава из Србије како би задржала присуство на српском тржишту.

- Рјешавање ова два случаја створило је, међутим, додатне трошкове нашој пивари, која је била обавезна да промијени комплетно декларисање приликом новог увоза у Србију. Ти трошкови негативно утичу на конкурентност наших пивара - казали су у Групацији произвођача пива.

Представници пиварске индустрије истичу да проблеме не представљају само баријере приликом извоза у Србију. Наводе да пиварска индустрија дуги низ година послује у изузетно неповољним условима и да је стопа увоза пива изузетно висока, иако домаће пиваре посједују довољне капацитете за снабдијевање тржишта.

- Приликом увоза многих производа долази до кршења закона у БиХ, а домаће власти нису реаговале како би у потпуности било примјењивано постојеће законодавство. Пракса појединих великих компанија је да користе трансферне цијене како би избјегле плаћање ПДВ-а на пуну вриједност увезене робе на мјесту уласка у БиХ, затим нередовно узимање узорака за потребе испитивања сваког увозног артикла, неприказивање стварног увозника сваког производа, односно немогућност праћења на који је начин производ стигао на тржиште, те непоштивање скупа стандарда у вези са декларисањем хране - навели су у Групацији произвођача пива.

Из Министарства трговине, туризма и телекомуникација Србије нису одговорили на питање да ли ће баријере са којима се сусрећу пиваре из БиХ бити укинуте и када се то може очекивати.

Према подацима Спољнотрговинске коморе у БиХ је у првих девет мјесеци ове године увезено пиво у вриједности од 111,75 милиона КМ, док је у истом периоду извоз пива износио симболичних 1,08 милиона. Највише страног пива стигло је из Србије и Хрватске, а те земље су и највећи извозни партнери.

Пријава

У Групацији произвођача пива при Спољнотрговинској комори БиХ кажу да су прије 15 дана прослиједили ЦЕФТА контакт тачки у Министарству спољне трговине и економских односа БиХ пријаве нецаринских баријера које су упутили домаћи произвођачи пива.

- На основу тога биће контактирана ЦЕФТА контакт тачка у Србији, које ће радити на рјешавању ове проблематике - казали су у Групацији произвођача пива.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана