Игре на срећу у буџет Српске “ставиле” 186 милиона КМ

Срна
Игре на срећу у буџет Српске “ставиле” 186 милиона КМ

Бањалука - Приходи од игара на срећу у Републици Српској у константном су порасту, а како је саопштено из Републичке управе за игре на срећу, за 11 година, колико постоји Управа, у буџет Републике Српске се слило 186 милиона КМ.

Од оснивања Републичке управе за игре на срећу до данас биљежи се знатно повећање годишњих прихода буџета Српске. У прошлој години прикупљено је 28 милиона КМ, а 2008, када је Управа основана 6,9 милиона КМ.

“Приходи су годишње у просјеку већи од два милиона КМ, односно по просјечној годишњој стопи раста изнад 14 одсто. Током 2009. године прикупљено је 10,1 милион КМ, да би годину касније игре на срећу буџету донијеле 13,5 милиона КМ.  Само у посљедње двије године остварени приходи по том основу премашили су 50 милиона КМ, због чега је са аспекта буџета Републике Српске оснивање Републичке управе за игре на срећу било пун погодак”, наведено је у саопштењу Републичке управе.

Како су истакли, до оснивања Републичке управе за игре на срећу стање у овој области ни изблиза није било повољно по републички буџет, јер годишњи приходи дуги низ година нису прелазили два милиона КМ.

До оснивања Републичке управе за игре на срећу, послове издавања одобрења за приређивање игара на срећу обављало је Министарство финансија Републике Српске, а инспекцијски надзор вршиле су подручне организационе јединице Пореске управе.

“Таква организација рада резултовала је хаотичним стањем у области игара на срећу. Са оснивањем Управе започео је темељан, систематски рад, а ефекти су били видљиви већ крајем 2008. године када се у буџет слило 300 одсто више новца у односу на 2007 годину. Повећање буџетских прихода праћено је истовременим смањењем обима илегалног приређивања игара на срећу, које се данас појављује само у спорадичним и изолованим случајевима”, навели су у овој Управи.

Иначе, у Републици Српској дјелатност приређивања игара на срећу обавља 36 привредних друштава, а пристан је тренд експанзије приређивања игара на срећу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана