Iduće sedmice o direktoru RAK-a

Srna
Iduće sedmice o direktoru RAK-a

Sarajevo - Savjet ministara BiH bi iduće sedmice trebalo da razmatra prijedlog odluke Savjeta Regulatorne agencije za komunikacije /RAK/ o potvrdi imenovanja Srđana Rajčevića za generalnog direktora RAK-a.


Sjednica, na čijem je dnevnom redu i ova tačka, trebalo je da bude održana sutra, ali je drugi put odgođena zbog, kako je saopšteno iz Savjeta ministara BiH, nepostojanja nacionalnog kvoruma.

Srna nezvanično saznaje da sutrašnjoj sjednici nisu mogli da prisustvuju ministri iz reda bošnjačkog naroda.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda najavio je danas na konferenciji za novinare da će sjednicu zakazati za 9. ili 10. septembar, izrazivši zabrinutost zbog drugog odgađanja sjednice.

On je naglasio da svi ministri treba da dođu na sjednicu i slobodno iznesu mišljenje, a ne da se, kao što je to ovih dana bio slučaj, bave političkim prepucavanjima.

Bevandin zamjenik i ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić smatra da potvrđivanje imenovanja Rajčevića za direktora RAK-a, pošto je Savjet ministara BiH dobio konsenzusom usvojen prijedlog Savjeta RAK-a, mora da bude bezuslovno, jer je zakon ispoštovan.

"Sva imenovanja gdje je ispoštovan zakon mogu da budu na dnevnom redu, a sve ono što je mimo zakona ne može da bude uslov za izbor direktora RAK-a, bar što se mene tiče", poručio je Špirić.

Na ovoj sjednici Savjeta ministara trebalo bi da bude riječi i o isteklim mandatima rukovodilaca institucija i članova upravnih odbora, među kojima i direktora i njegovog zamjenika u Agenciji za identifikacione isprave, evidenciju i razmjenu podataka BiH.

Biće riječi i o isteku mandata direktoru Direkcije za evropske integracije Nevenki Savić, direktoru Agencije za državnu službu Nevenu Akšamiji, zastupnicima BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu Moniki Mijić i Zikreti Ibrahimović, direktoru Agencije za promociju stranih investicija Jelici Grujić i drugim rukovodećim službenicima u institucijama BiH.

Ministri će razmotriti i prijedloge odluka o kupovini objekata za smještaj institucija BiH u Banjaluci, Istočnom Sarajevu, Mostaru, Sarajevu i Tuzli.

Na dnevnom redu su i infomacija o realizaciji projekta "Urgentna pomoć ugroženim vlasnicima stoke pogođenim poplavama i izgradnja kapaciteta za brzi oporavak od poplava" – projekat pomoći Organizacije za hranu i poljoprivredu UN i godišnji izvještaj iz oblasti poljoprivrede, ishrane i ruralnog razvoja za BiH za 2013. godinu.

Pred ministrima će se naći i Nacrt osnova za pregovaranje i zaključivanje ugovora o granici između BiH i Crne Gore.

Biće riječi i o izvještaju o izdatim ispravama za spoljnotrgovinski promet oružja, vojne opreme, proizvoda dvojne i posebne namjene za 2013. godinu kao i o izvještaju o realizaciji spoljnotrgovinskog prometa oružja, vojne opreme, proizvoda dvojne i posebne namjene za 2012. godinu.

Na dnevnom redu je i Prijedlog odluke o realizaciji granta za primjenu programa tranzicije i zbrinjavanja otpuštenog personala Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH "Perspektiva" u 2014. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana