Идуће седмице о директору РАК-а

Срна
Идуће седмице о директору РАК-а

Сарајево - Савјет министара БиХ би идуће седмице требало да разматра приједлог одлуке Савјета Регулаторне агенције за комуникације /РАК/ о потврди именовања Срђана Рајчевића за генералног директора РАК-а.


Сједница, на чијем је дневном реду и ова тачка, требало је да буде одржана сутра, али је други пут одгођена због, како је саопштено из Савјета министара БиХ, непостојања националног кворума.

Срна незванично сазнаје да сутрашњој сједници нису могли да присуствују министри из реда бошњачког народа.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда најавио је данас на конференцији за новинаре да ће сједницу заказати за 9. или 10. септембар, изразивши забринутост због другог одгађања сједнице.

Он је нагласио да сви министри треба да дођу на сједницу и слободно изнесу мишљење, а не да се, као што је то ових дана био случај, баве политичким препуцавањима.

Бевандин замјеник и министар финансија и трезора БиХ Никола Шпирић сматра да потврђивање именовања Рајчевића за директора РАК-а, пошто је Савјет министара БиХ добио консензусом усвојен приједлог Савјета РАК-а, мора да буде безусловно, јер је закон испоштован.

"Сва именовања гдје је испоштован закон могу да буду на дневном реду, а све оно што је мимо закона не може да буде услов за избор директора РАК-а, бар што се мене тиче", поручио је Шпирић.

На овој сједници Савјета министара требало би да буде ријечи и о истеклим мандатима руководилаца институција и чланова управних одбора, међу којима и директора и његовог замјеника у Агенцији за идентификационе исправе, евиденцију и размјену података БиХ.

Биће ријечи и о истеку мандата директору Дирекције за европске интеграције Невенки Савић, директору Агенције за државну службу Невену Акшамији, заступницима БиХ пред Европским судом за људска права у Стразбуру Моники Мијић и Зикрети Ибрахимовић, директору Агенције за промоцију страних инвестиција Јелици Грујић и другим руководећим службеницима у институцијама БиХ.

Министри ће размотрити и приједлоге одлука о куповини објеката за смјештај институција БиХ у Бањалуци, Источном Сарајеву, Мостару, Сарајеву и Тузли.

На дневном реду су и инфомација о реализацији пројекта "Ургентна помоћ угроженим власницима стоке погођеним поплавама и изградња капацитета за брзи опоравак од поплава" – пројекат помоћи Организације за храну и пољопривреду УН и годишњи извјештај из области пољопривреде, исхране и руралног развоја за БиХ за 2013. годину.

Пред министрима ће се наћи и Нацрт основа за преговарање и закључивање уговора о граници између БиХ и Црне Горе.

Биће ријечи и о извјештају о издатим исправама за спољнотрговински промет оружја, војне опреме, производа двојне и посебне намјене за 2013. годину као и о извјештају о реализацији спољнотрговинског промета оружја, војне опреме, производа двојне и посебне намјене за 2012. годину.

На дневном реду је и Приједлог одлуке о реализацији гранта за примјену програма транзиције и збрињавања отпуштеног персонала Министарства одбране и Оружаних снага БиХ "Перспектива" у 2014. години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана