IRB će nastaviti naplatu kredita

G. M.
IRB će nastaviti naplatu kredita

Banjaluka - Investiciono-razvojna banka (IRB) RS nastaviće sa naplatom potraživanja na osnovu kredita odobrenog "Enegroliniji" iz Zvornika kojoj je garant bila zvornička kompanija "Alumina" iako je to stopirao Okružni privredni sud u Bijeljini.

Taj sud je prije nekoliko dana na osnovu "Aluminine" tužbe donio odluku kojom je zabranio Fondu za razvoj i zapošljavanje RS kojim upravlja IRB da vrši prinudnu naplatu od "Alumine" u cilju namirenja rata kredita vrijednog 19,4 miliona KM sve dok ne budu završeni sudski sporovi.

Teret kredita pao je na "Aluminu" nakon što je "Energolinija" završila u stečaju. I "Alumina" i "Energolinija" bila su povezana preduzeća u sastavu "Birača" koji je takođe u stečaju.

Fond za razvoj i zapošljavanje je "Energoliniji" kredit odobrio 2012. godine, a u "Alumini" tvrde da je najveći dio tog novca nezakonito utrošen, a veliki dio putem fiktivnih ugovora prebačen direktno u inostranstvo litvanskim vlasnicima "Birča" i njegovih firmi kćerki. "Alumina" je zbog toga zatražila raskid ugovora o kreditu.

Portparol IRB-a Zoran Popović kaže da će nastaviti sa naplatom potraživanja od "Energolinije" i "Alumine".

- Koristićemo pravo žalbe na rješenje suda u Bijeljini kojim je određena mjera obezbjeđenja i o njoj će odlučiti Viši privredni sud u Banjaluci. "Energolinija" koja je korisnik kredita nije tražila raskidanje ugovora o kreditu, a to je sada zatražila "Alumina". Ako sud na osnovu tužbe "Alumine" donese odluku da bude raskinut ugovor o kreditu "Energoliniji" i da "Alumina" bude oslobođena jemstva nesporna je obaveza da svaka strana drugoj strani vrati ono što je uzela - rekao je Popović.

Predstavnici SDS-a podnijeli su krivičnu prijavu protiv nekadašnjeg premijera RS i bivšeg predsjednika Kreditnog odbora IRB-a Aleksandra Džombića, ministra finansija RS i člana Kreditnog odbora IRB-a Zorana Tegeltije i direktorke IRB-a Snežane Vujnić. Član Glavnog odbora SDS-a Zoran Latinović rekao je da su krivičnu prijavu podnijeli zbog nepropisnog odobravanja kredita "Energoliniji".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana