ИРБ ће наставити наплату кредита

Г. М.
ИРБ ће наставити наплату кредита

Бањалука - Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) РС наставиће са наплатом потраживања на основу кредита одобреног "Енегролинији" из Зворника којој је гарант била зворничка компанија "Алумина" иако је то стопирао Окружни привредни суд у Бијељини.

Тај суд је прије неколико дана на основу "Алуминине" тужбе донио одлуку којом је забранио Фонду за развој и запошљавање РС којим управља ИРБ да врши принудну наплату од "Алумине" у циљу намирења рата кредита вриједног 19,4 милиона КМ све док не буду завршени судски спорови.

Терет кредита пао је на "Алумину" након што је "Енерголинија" завршила у стечају. И "Алумина" и "Енерголинија" била су повезана предузећа у саставу "Бирача" који је такође у стечају.

Фонд за развој и запошљавање је "Енерголинији" кредит одобрио 2012. године, а у "Алумини" тврде да је највећи дио тог новца незаконито утрошен, а велики дио путем фиктивних уговора пребачен директно у иностранство литванским власницима "Бирча" и његових фирми кћерки. "Алумина" је због тога затражила раскид уговора о кредиту.

Портпарол ИРБ-а Зоран Поповић каже да ће наставити са наплатом потраживања од "Енерголиније" и "Алумине".

- Користићемо право жалбе на рјешење суда у Бијељини којим је одређена мјера обезбјеђења и о њој ће одлучити Виши привредни суд у Бањалуци. "Енерголинија" која је корисник кредита није тражила раскидање уговора о кредиту, а то је сада затражила "Алумина". Ако суд на основу тужбе "Алумине" донесе одлуку да буде раскинут уговор о кредиту "Енерголинији" и да "Алумина" буде ослобођена јемства неспорна је обавеза да свака страна другој страни врати оно што је узела - рекао је Поповић.

Представници СДС-а поднијели су кривичну пријаву против некадашњег премијера РС и бившег предсједника Кредитног одбора ИРБ-а Александра Џомбића, министра финансија РС и члана Кредитног одбора ИРБ-а Зорана Тегелтије и директорке ИРБ-а Снежане Вујнић. Члан Главног одбора СДС-а Зоран Латиновић рекао је да су кривичну пријаву поднијели због непрописног одобравања кредита "Енерголинији".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана