И занемаривање дјеце је насиље

Срна
И занемаривање дјеце је насиље

Бањалука - Сваки облик занемаривања дјеце је насиље над њима, које оставља посљедице на њихов развој и одрастање, упозорава Омбудсман за дјецу Републике Српске Нада Граховац.

Она је истакла да занемаривање дјеце, које је, нажалост, врло често и код нас, није препознато на вријеме.

"Ако школа, напримјер, не предузме потребне мјере у случају вршњачког насиља или насиља одраслих над дјецом у образовном систему, то је занемаривање дјетета и његовог права на заштиту", навела је Граховчева поводом Дјечије недјеље.

Исто тако, тврди Граховчева, ако систем није успоставио механизам за наплату алиментације, то представља занемаривање дјетета и његовог права на издржавање.

"Кад дијете не учествује у поступку изрицања васпитно-дисциплинске мјере онда је ту ријеч о занемаривању дјетета и његовог права на изражавање мишљења и учешћа у сваком поступку који се њега тиче", напоменула је Граховчева у саопштењу.

Она је додала да је занемаривање дјеце на дјелу и ако дијете са испруженом руком тражи милостињу на улици, ако има проблем са алкохолом, ако је у ванбрачној заједници са 13 или 14 година или у истим тим годинама напусти школу, те ако не може да одржава контакт са родитељем са којим не живи.

Она је додала да се прва недјеља у октобру традиционално обиљежава као "Дјечија недјеља", када је прилика да се укаже на важност препознавања потреба сваког дјетета и адекватног реаговања у свим ситуацијама у којима се дјеца нађу на свом путу одрастања.

"Конвенција о правима дјетета нас обавезује, али нас прије свега обавезује брига за свако дијете. Права дјеце су само потребе које свако дијете има на путу до пунољетства, а обавеза је и одговорност одраслих да на те потребе одговоре", поручила је Граховчева.

Омбудсман за дјецу, али и бројне друге институције и организације, организоваће наредне седмице мноштво активности, којима ће широм Српске обиљежити Дјечију недјељу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана