И у ФБиХ усвојити Закон о заштити жираната

Агенције
И у ФБиХ усвојити Закон о заштити жираната

Шамац - Предсједник Удружења за заштиту жираната у БиХ Јовица Цвјетковић очекује да до краја године у Федерацији БиХ буде усвојен Закон о заштити жиранта који је у Републици Српској усвојен 1. децембра 2011. године, преносе агенције.

Он је навео да је Удружење обавијештено да су запримљене кривичне пријаве које је Удружење поднијело прије два мјесеца специјалним тужилаштвима Републике Српске и ФБиХ против агенција за банкарство Српске и ФБиХ и одговорних лица у агенцијама.

- Кривичне пријаве поднесене су због злоупотребе службеног положаја и нечињења ништа на контроли рада банака и микрокредитних организација, посебно при одобравању кредита. Банке су злоупотријебиле законске механизме, процедуре и прописе. Тај дио нерада агенција за банкарство произвео је још погубнију ситуацију, па су сви уговори и кредити који су дати сумњивим лицима доспјели у судску процедуру - рекао је Цвјетковић новинарима.

Он је додао да је Удружење, уз кривичне пријаве, доставило много доказа и да очекује позив из тужилаштва да разговарају и поткријепе то и другим доказима којих имају на стотине. Цвјетковић каже да се нада да ће тужилац наћи елементе кривице и покренути кривичне пријаве против директора агенција за банкарство Републике Српске и ФБиХ.

- На тај начин ће један број жираната добити сатисфакцију да држава стоји иза њих и да се никада више неће десити да грађани буду преварени - нагласио је Цвјетковић.

Он је додао да му се, осим ојађених жираната, свакодневно јављају и дужници кредита који га обавјештавају да су банке и судови донијели рјешење против жираната и да иду у извршни поступак, а да прије тога уопште нису овавијестили дужника о томе.

- Не иде се само против жираната, него и против њихове фамилије, комшија, пријатеља. То испада: идемо тамо гдје можемо нешто наплатити, а не код онога ко је био у уговорно-кредитном односу и ко је потписао - наглашава Цвјетковић.

Он је подсјетио да су 1. децембра 2011. године на снагу ступиле измјене и допуне закона о банкама, о микрокредитним организацијама, о лизинг друштвима и осигуравајућим друштвима, али да се банке у Републици Српској не придржавају законских прописа, посебно при одобравању кредита.

- Ни у једној банци када дођете да питате за кредит неће вас упозорити на нове законске прописе. О овоме смо упознали из Агенције за банкарство. Одговорно тврдим да агенције не раде ништа да заштите грађане БиХ, а посебно у законском дијелу, што је њихова обавеза - рекао је Цвјетковић.

Он је апеловао да се грађани БиХ јаве Удружењу да им помогне и да обрате пажњу на документа која добијају из судова и банака.

- Ниједан жирант нека не дозволи да било ко плијени његову имовину без претходне пљенидбе код дужника - поручио је Цвјетковић.

Он је навео да у БиХ има више од 250.000 ојађених жираната који су отплатили туђе кредите или добили рјешење на извршење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана