Хуманост испуњава жеље малишана

Анита Јанковић-Речевић
Хуманост испуњава жеље малишана

Бањалука - Посебан дан у животу сваког дјетета је рођендан јер их родитељи, баке и деке обасипају разним поклонима, а како би осмијех красио и лица дјеце која одрастају у домовима широм земље заслужне су добре виле окупљене око “Фејсбук” странице “Чаролија даривања БиХ”, које испуњавају њихове жеље и показују им да нису сами.

Ову племениту страницу која дјелује дуже од године и броји око 2.000 чланова покренула је Загрепчанка с адресом у Сарајеву, Белма Хаџибајрић, како би повезала домове за незбринуту дјецу широм БиХ с онима који желе да усреће њихове станаре. Истиче да им је циљ да никада ниједно дијете не остане без рођенданског поклона, па тако сваки мјесец на поменутој страници објављују попис рођенданских жеља малишана смјештених у домовима. Након што објаве списак, људи великог срца изаберу дјечака или дјевојчицу кога или коју желе обрадовати, купе жељени поклон и пошаљу на адресу установе у коју је дијете смјештено.

- Дуго сам била члан “Чаролије даривања” у Хрватској и тако сам дошла на идеју да страницу оснујем и у БиХ. Контактирала сам неколико установа за дјецу и чаролија је почела. Тренутно смо повезани са дјечијим домовима у Сарајеву и Мостару, са сарајевским Центром за слијепе и слабовиде “Рамиз Салчин”, Социјално-педагошком животном заједницом УСК, те сигурном кућом у Сарајеву - рекла је Хаџибајрићева и додала да су до сада обрадовали око 200 дјеце, чије су жеље скромне. На списку оних најмлађих нађу се камиони, лутке и нешто слаткиша, старији дјечаци и дјевојчице углавном прижељкују патике, јакне, тренерке, купке, а тинејџери најчешће желе таблете и телефоне.

- Жеља једног момка из дома у Мостару је била посебно занимљива. Он је пожелио фризерски прибор с обзиром на то да је завршна година фризерске школе. Људи који су му испунили ту жељу практично су му дали хљеб у руке - присјетила се Хаџибајрићева. Истакла је да је идентитет дјеце потпуно заштићен те да објављују само име, датум и број година, како би хуманисти поклон прилагодили узрасту малишана.

- Отворени смо за сарадњу са свим домовима на подручју РС и ФБиХ и сви који желе могу да нам се јаве путем наше странице. Циљ нам је да дјеца никада не скидају осмијех с лица, посебно током рођендана - рекла је Хаџибајрићева.

Директорица Дјечијег дома у Мостару Далида Демировић каже да је идеја о оснивању странице пун погодак, поготово јер је све транспарентно.

- У дому често нисмо у могућности да испунимо дјечије жеље, тако да је “Чаролија даривања” веома лијепа прича. Дјеца су одушевљена кад добију поклон - каже Демировићева. 

Дом “Рада Врањешевић”

Сличне акције спроводи и бањалучки Дом за дјецу и омладину без родитељског старања “Рада Врањешевић” путем своје “Фејсбук” странице. Рођенданске торте за станаре ове установе сваки мјесец обезбјеђују бројни донатори, а на тај начин буду обезбијеђени и поклони за слављенике.    

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана