Humanost gradi novo utočište za mališane

Dragana Orlović
Humanost gradi novo utočište za mališane

Banjaluka - Na ovogodišnjoj donatorskoj večeri "S ljubavlju hrabrim srcima", koje će pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika biti održano 27. decembra u Banjaluci, prikupljaće se novac za izgradnju Centra za prevenciju razvojnih teškoća "Za majku i dijete".

Predsjednica banjalučkog udruženja građana Centar za edukaciju "Tvoja riječ" Olivera Ratković ne krije oduševljenje što će ova, sada već tradicionalna humanitarna manifestacija, ove godine biti u znaku prikupljanja pomoći za ovaj jedinstveni centar.

Prvi put mališani iz cijele Srpske, čim "nikne" ovaj centar na području Banjaluke, na jednom mjestu moći će dobiti prevenciju, dijagnostiku i liječenje svih poteškoća u razvoju. Mnogima od njih, ukoliko u Centar stignu iz udaljenih opština i gradova, biće omogućen i privremeni boravak.

- Više našu djecu nećemo morati liječiti u inostranstvu, već ovdje, u Republici Srpskoj - ističe Ratkovićeva, koja je majka djeteta sa poteškoćama u razvoju, tako da najbolje zna sa čim se sve suočavaju roditelji, dok svojim mališanima nastoje obezbijediti bezbrižno djetinjstvo i odrastanje.

Neadekvatno edukovan kadar, među prvim je problemima sa kojim se već godinama susreću, i to u gotovo svim ustanovama. Osim, toga nemaju ni prave institucije gdje bi odveli djecu.

- Postoje neke institucije u kojima dijete može boraviti jednom sedmično ili jednom u dvije sedmice. Međutim, u centru će djeca moći imati tretmane svakoga dana na osnovu uputnice, u zavisnosti od problema i dijagnoze - ističe Ratkovićeva.

I Ratkovićeva, kao i mnogi drugi roditelji i njihovi mališani na svojoj koži su osjetili šta znači biti neshvaćen. Nerijetko im domaće ustanove nisu mogle otkloniti njihove nedoumice, probleme, i ponuditi rješenja.

Zbog toga  su bili prinuđeni da prevaljuju stotine kilometara i zakucaju na vrata zdravstvenih ustanova u inostranstvu ili susjednim zemljama, gdje su tražili pomoć.

Sve to je iziskivalo ogromne troškove, a roditelji su se morali dovijati na razne načine, kako bi pomogli svojim klincima. Sa novim centrom, sve to će postati prošlost.

- Moramo promijeniti svijest kod sugrađana. Djeca sa poteškoćama su kao i sva druga. Žele da se obrazuju, igraju, vesele i budu prihvaćeni i voljeni - poručuje Ratkovićeva.

U okviru humanitarne akcije "S ljubavlju hrabrim srcima" prethodnih šest godina održane su donatorske večeri na kojima je prikupljena pomoć za liječenje djece oboljele od rijetkih oboljenja, djece sa malignim bolestima, sa poteškoćama u razvoju, oboljeli od dijabetesa tipa 1, djece sa autizmom, te je doniran novac za izgradnju "Roditeljske kuće".

Sve dosadašnje akcije "S ljubavlju hrabrim srcima"

2015. godine - za liječenje djece oboljele od rijetkih oboljenja

Prikupljeno 825.118 KM

2014. godine - za izgradnju "Roditeljske kuće"

Prikupljeno 850.000 KM

2013. godine - posvećena djeci sa autizmom

Prikupljeno 607.000 KM

2012. godine - za kupovinu insulinskih pupmi za djecu oboljelu od dijabetesa

Prikupljeno 700.000 KM

2011. godine - djecu sa poteškoćama u razvoju

Prikupljeno 550.00 KM

2010. godine - za pomoć djeci oboljeloj od malignih bolesti

Prikupljeno 300.000 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana