Хуманост гради ново уточиште за малишане

Драгана Орловић
Хуманост гради ново уточиште за малишане

Бањалука - На овогодишњој донаторској вечери "С љубављу храбрим срцима", које ће под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика бити одржано 27. децембра у Бањалуци, прикупљаће се новац за изградњу Центра за превенцију развојних тешкоћа "За мајку и дијете".

Предсједница бањалучког удружења грађана Центар за едукацију "Твоја ријеч" Оливера Ратковић не крије одушевљење што ће ова, сада већ традиционална хуманитарна манифестација, ове године бити у знаку прикупљања помоћи за овај јединствени центар.

Први пут малишани из цијеле Српске, чим "никне" овај центар на подручју Бањалуке, на једном мјесту моћи ће добити превенцију, дијагностику и лијечење свих потешкоћа у развоју. Многима од њих, уколико у Центар стигну из удаљених општина и градова, биће омогућен и привремени боравак.

- Више нашу дјецу нећемо морати лијечити у иностранству, већ овдје, у Републици Српској - истиче Ратковићева, која је мајка дјетета са потешкоћама у развоју, тако да најбоље зна са чим се све суочавају родитељи, док својим малишанима настоје обезбиједити безбрижно дјетињство и одрастање.

Неадекватно едукован кадар, међу првим је проблемима са којим се већ годинама сусрећу, и то у готово свим установама. Осим, тога немају ни праве институције гдје би одвели дјецу.

- Постоје неке институције у којима дијете може боравити једном седмично или једном у двије седмице. Међутим, у центру ће дјеца моћи имати третмане свакога дана на основу упутнице, у зависности од проблема и дијагнозе - истиче Ратковићева.

И Ратковићева, као и многи други родитељи и њихови малишани на својој кожи су осјетили шта значи бити несхваћен. Неријетко им домаће установе нису могле отклонити њихове недоумице, проблеме, и понудити рјешења.

Због тога  су били принуђени да преваљују стотине километара и закуцају на врата здравствених установа у иностранству или сусједним земљама, гдје су тражили помоћ.

Све то је изискивало огромне трошкове, а родитељи су се морали довијати на разне начине, како би помогли својим клинцима. Са новим центром, све то ће постати прошлост.

- Морамо промијенити свијест код суграђана. Дјеца са потешкоћама су као и сва друга. Желе да се образују, играју, веселе и буду прихваћени и вољени - поручује Ратковићева.

У оквиру хуманитарне акције "С љубављу храбрим срцима" претходних шест година одржане су донаторске вечери на којима је прикупљена помоћ за лијечење дјеце обољеле од ријетких обољења, дјеце са малигним болестима, са потешкоћама у развоју, обољели од дијабетеса типа 1, дјеце са аутизмом, те је дониран новац за изградњу "Родитељске куће".

Све досадашње акције "С љубављу храбрим срцима"

2015. године - за лијечење дјеце обољеле од ријетких обољења

Прикупљено 825.118 КМ

2014. године - за изградњу "Родитељске куће"

Прикупљено 850.000 КМ

2013. године - посвећена дјеци са аутизмом

Прикупљено 607.000 КМ

2012. године - за куповину инсулинских пупми за дјецу обољелу од дијабетеса

Прикупљено 700.000 КМ

2011. године - дјецу са потешкоћама у развоју

Прикупљено 550.00 КМ

2010. године - за помоћ дјеци обољелој од малигних болести

Прикупљено 300.000 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана