Хрватска отвара врата сезонцима из БиХ

Данијела Стоканић
Хрватска отвара врата сезонцима из БиХ

Бањалука - Врата могућности сезонског запошљавања радника из РС и ФБиХ у Хрватској, која је повећала квоте за стране раднике за идућу годину, ускоро би могла бити широм отворена, јер је тамошња Влада одобрила покретање преговора с БиХ.

Постизањем договора незапослени из БиХ, који у сусједној земљи сада раде углавном на црно или преко фирми из Словеније, могли би у најмлађој чланици Европске уније наћи сезонски посао на регуларан начин.

Хрватска Влада у четвртак је одобрила до сада највећу квоту за запошљавање страних радника из земаља изван Европске уније, укупно 31.000. Од тог броја се 9.000 односи на продужавање постојећих дозвола, а 22.000 на нове раднике. Један од новитета је и то да ће се покушати обезбиједити још већи број доступних радника мимо квотног режима.

Влада Хрватске је министру рада и пензионог система Младену Павићу, како преносе хрватски медији, дала одобрење да покрене преговоре са БиХ о могућности упућивања њених становника на рад у хрватске фирме.

Таква би се могућност договарала кроз два билатерална споразума, један за сезонске раднике у туристичким фирмама, те у брању мандарина и сличним пословима у пољопривреди, а други споразум регулисао би односе у грађевинском сектору.

Портпарол Агенције за рад и запошљавање БиХ Борис Пупић истакао је да су у два наврата са Хрватском покретани преговори о сезонском запошљавању који нису успјели због противљења њиховог синдиката.

- Добио сам информацију да је споразум о сезонском запошљавању домаће радне снаге у овој комшијској земљи поново на Влади Хрватске. На ову тему разговарано је и на недавној заједничкој сједници Савјета министара БиХ и хрватске Владе - рекао је Пупић.

Он претпоставља да овај пут неће бити проблема при потписивању међудржавног споразума, због великог број одлива радне снаге из Хрватске.

Директор бањалучке Агенције за посредовање при запошљавању „Спектар“ Мирослав Вукајловић истакао је да је Влада Хрватске због великог притиска послодаваца повећала квоту за запошљавање страних радника.

Због културолошке сличности и језичке блискости хрватски послодавци су се, каже Вукајловић, одлучили да раднике прво потраже у БиХ.

  • У посљедње вријеме обратио нам се велики број хрватских послодаваца који желе да запосле наше раднике, а преговори су у току. С обзиром на то да ни овај радикално повећани број квота за стране раднике неће задовољити стварне потребе њихових послодаваца, постоји прича да би Хрватска становницима БиХ могла дати слободан приступ тржишту рада - казао је Вукајловић.

Плата

Мирослав Вукајловић је истакао да, према процјенама, плата за сезонске послове идуће године у Хрватској не би требало да буде нижа од 700 евра за основна занимања, без квалификације, уз обезбијеђен смјештај и храну.

  • - Сезонска плата за квалификована занимања биће много виша. Квалификовани кувари на Јадранској обали могу очекивати плату и до 4.000 евра - казао је Вукајловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана