Hranitelji podižu stotine mališana

Milijana Latinović
Hranitelji podižu stotine mališana

Banjaluka - Topli dom i sigurniju budućnost u hraniteljskim porodicama u Srpskoj lani je pronašlo 274 djece, a njihovi zagrljaji i topli osmijesi hraniteljima su najbolji putokaz da su, obezbijedivši utočište ovim mališanima, donijeli pravu odluku.

Ljubav prema djeci, razumijevanje i pažnja vodilja su stotinama porodica u Srpskoj koje su vrata svoga doma otvorile mališanima koji odrastaju bez adekvatnog roditeljskog staranja.

Među njima je i Banjalučanka Nikolina Dronjak koja je sa svojom porodicom topli dom pružila za još tri dječaka, koji su im, kako kaže, unijeli posebnu radost u život.

- Svaki početak je težak. Toj djeci najviše treba ljubavi i razumijevanja. Zajedno smo se privikavali jedni na druge, učili i sticali povjerenje, a njihov osmijeh na kraju dana potvrda je da smo učinili dobro djelo - kazala je Dronjak.

Ističe da su se posebno vezali za dječaka koji je kao beba stigao kod njih, ali je nakon nekoliko mjeseci usvojen.

- Bilo nam je veoma teško zbog njegovog odlaska. Kod nas je naučio prve riječi, zvao nas mama i tata. To je posebna veza, za cijeli život - rekla je ona.

Kaže da se između njenih sinova i ova dva dječaka razvila bratska ljubav, koju posebno pokazuju u društvu sa drugom djecom.

- Kao i sva djeca i oni se u kući ponekad posvađaju zbog neke igračke, ali su u društvu sa drugom djecom uvijek na istoj strani - kazala je ova Banjalučanka.

Dodala je da su dječaci odlični đaci i da je svaki put kada ode na roditeljski sastanak ponosna na njih baš kao i na svoje sinove.

Na ideju da postane hranitelj Biljanu Šokčević iz Nove Topole kod Gradiške nagnala je nesreća koja je zadesila njenu porodicu. Nakon što su joj brat i snaha prije tri godine poginuli u saobraćajnoj nesreći, odlučila je da preuzme brigu o njihovih dvoje djece i tako se upustila u srodničko hraniteljstvo.

- Djevojčica je imala tada 12, a dječak sedam godina. Ni trenutka nismo imali dilemu da li da preuzmemo brigu o njima. Još veću odgovornost osjećam za njih nego za vlastitu djecu. Svako dijete koje dođe u hraniteljsku porodicu iza sebe ima neku traumu. Potrebno je mnogo truda i ljubavi da tim mališanima izbrišete tugu s lica - kazala je Šokčevićeva i dodala da je hraniteljima najveća nagrada kada vide da su mališane usmjerili na pravi put.

Da je iz godine u godinu sve više djece u Srpskoj koja utočište pronalaze u hraniteljskim porodicama potvrđuju i podaci centara za socijalni rad, pa je tako u Banjaluci ove godine u hraniteljske porodice zbrinuto sedmoro, a u Gradišci 13 mališana.

- Hraniteljstvo je veoma značajno za pravilan rast i razvoj djeteta i predstavlja simulaciju biološke porodice koja obezbjeđuje djetetu uslove za sigurno odrastanje - naveli su u banjalučkom Centru za socijalni rad.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku 2014. godine je u hraniteljskim porodicama bilo smješteno 213 djece, a lani 60 mališana više.

Hraniteljima se plaća naknada za rad i troškove djeteta i iznosi 517 maraka mjesečno.

Obuka

Hraniteljske porodice mogu biti srodničke i nesrodničke, koje prolaze stručnu obuku kako bi mogle odgajati djecu. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srpskoj je lani bilo 285 hraniteljskih porodica, što je za 16 više nego godinu ranije.

Uslovi za hranitelje (podaci iz Pravilnika o hraniteljstvu)

- početno znanje o hraniteljstvu

- motivacija za hraniteljstvo

- prepoznavanje i zadovoljavanje potreba djeteta

- razumijevanje specifičnih potreba korisnika

- lična istorija hranitelja

- porodični odnosi u hraniteljskoj porodici

- kvalitet partnerskih odnosa hranitelja

- roditeljske kompetencije hranitelja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana