Храна скупља за девет КМ

Драгана Келеч
Храна скупља за девет КМ

Бањалука - Домаћинства у Српској би мјесечно издвајала девет марака више за храну ако ПДВ буде повећан са 17 на 22 одсто.

Осим повећања основне стопе ПДВ-а Влада РС је покренула иницијативу и за увођење ниже стопе од десет одсто која би била примјењивана на основне животне намирнице, лијекове и беби опрему.

Рачуницу утицаја промјене политике ПДВ-а направио је Покрет потрошача РС чији секретар Драгован Петровић каже да су анализирали цијене свих прехрамбених производа.

Нижа пореска стопа била би примјењивана на брашно, хљеб, млијеко, јогурт, уље, маст, со, шећер, хомогенизирану дјечију храну и лијекове. У Покрету потрошача РС наглашавају да се у трошковима прехране налази око 65 производа и да се за добар дио њих односи виша стопа ПДВ-а чије је повећање планирано на 22 одсто што значи да би донијела значајно поскупљење.

- Прехрамбени производи нису само млијеко, хљеб, јогурт, брашно, уље, шећер, со и маст… Ту су и месо, месне прерађевине, воће, поврће, сиреви. Због тога би нижом стопом ПДВ-а требало обухватити сву храну уколико се жели помоћи социјално угроженом становништву или бар не подизати садашњу основну стопу ПДВ-а - истакао је Петровић.

Према његовим ријечима, једно од рјешења за мање трошкове за храну може се постићи увођењем прогресивне стопе ПДВ-а на луксузне производе.

- Већу стопу ПДВ-а требало би увести на алкохол, кафу, дуван и скупе козметичке препарате - нагласио је Петровић.

Просјечни мјесечни трошкови за храну за четворочлану породицу тренутно износе 632 марке.

- Цијене хране до сада су углавном биле стабилне, јер није било ни простора за њихов раст - каже Петровић и додаје да око 70 одсто домаћинстава због ниских примања има проблеме са кућним буџетом чију главнину троше за храну, лијекове и режије.

Комуналије

Драгован Петровић каже да су послије трошкова за храну приоритет домаћинствима плаћање рачуна за комуналије.

- Струја, вода, смеће и гријање су приоритет. Многи се због тих рачуна слабије хране како би својим скромним буџетом успјели да измире све обавезе - казао је Петровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана