Храна до трпезе поскупи шест пута

Данијела Стоканић
Храна до трпезе поскупи шест пута

Бањалука - Док стигне од произвођача до трпезе воће, поврће, месо и млијеко у просјеку поскупе шест пута, што значи да становници РС за храну издвајају много више новца него што би требало.

У ланцу од произвођача до потрошача кајмак покупе трговци, најмању зараду виде произвођачи, а највећи цех плате потрошачи. Разлог за то је, тврде произвођачи, што роба док стигне до рафова промијени више посредника, а док свако узме свој дио колача, цијена порасте неколико пута.

Предсједник Удружења повртара РС Бране Мастало као примјер наводи кромпир, који код добављача кошта 20 фенинга по килограму, док у продавници и пијаци прелази и марку.

- Због ниских наших цијена и много непродате робе ми пољопривредници тонемо у све већи минус, а да бисмо то поврће произвели, морамо уложити много труда и новца - рекао је Мастало.

Према ријечима предсједника Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновића, јабуке поскупе и до шест пута док прођу кроз руке накупаца.

- Трговци, који код нас купују јабуке на велико килограм плаћају од 30 до 50 фенинга, а на тезгама их продају и за четири КМ. Они нису реални и поштени ни према нама ни према потрошачима. Због таквог њиховог понашања између нас су већ одавно нарушени односи - рекао је Дојчиновић, наводећи да би цијене на рафовима биле много ниже када накупци не би набављали једни од других, него директно од произвођача, јер сваки трговац најмање удвостручава цијену производа.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС Владимир Усорац повлачи паралелу између цијене килограма пшенице, која кошта између 30 и 32 фенинга и хљеба, који кошта од 1,20 и 1,30 КМ.

- Од килограма пшенице могу се направити двије векне хљеба, што значи да је више од пет пута виша цијена хљеба од саме пшенице - рекао је Усорац и додао да је слична ситуација и са млијеком, које се у мало којој продавници може наћи испод марку и по, а мљекари за литар добијају 50 фенинга.

Власници продавница више цијене правдају трошковима транспорта и обавезама које имају према држави.

- Већина нас воће и поврће узима од накупаца, који су већ удвостручили цијену, а да бисмо и ми нешто зарадили, додајемо своју маржу - рекла је трговац Јелица Вуковић.

Због високих цијена воћа и поврћа и сумњивог квалитета становници РС се све чешће окрећу властитој производњи.

- Има већ пет година како сваког прољећа произведем поврће потребно за потребе моје породице. Не сумњам у квалитет поврћа наших произвођача него оног из увоза, које продају по истим цијенама, а које нимало нису коректне - рекла је Јадранка Марић из Приједора.

Контроле

Пољопривредни произвођачи истичу да би инспектори требало више да поведу рачуна о томе какав је квалитет робе која се продаје на пијацама и у тржним центрима.

Према њиховим ријечима, често се дешава да неквалитетна роба из увоза, од воћа и поврћа до меса, преплављује тржиште, док домаћи производи пропадају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана