Hrabra srca čekaju pomoć u borbi s opakim bolestima

Milijana Latinović
Hrabra srca čekaju pomoć u borbi s opakim bolestima

Banjaluka - Odlazak na liječenje u inostranstvo, teške dijagnoze i skupe terapije, samo su neki od problema sa kojima se suočavaju oboljeli mališani i njihovi roditelji u Republici Srpskoj.

Iako su tek zakoračili na pozornicu života, njihova djetinjstva ispunjena su brojnim nedaćama, a svaki dan nova je borba na putu ka ozdravljenju. Hrabra srca ovih mališana ne posustaju pred teškim bolestima koje im kradu djetinjstvo, a rame uz rame s njima najvažnije životne bitke biju njihovi roditelji. Među njima je i Banjalučanka Adrijana Musić-Pajić sa osmogodišnjom kćerkom Teom, kojoj je prije dvije godine dijagnostikovana akutna limfoblastna leukemija.

- Moja djevojčica se razboljela u novembru 2015. godine. Bio je to ogroman šok za nas. I sada zadrhtim kad pomislim na trenutak kada su nam ljekari saopštili dijagnozu. Liječena je pod dijagnozom visokog rizika - ispričala je Musić-Pajić i dodala da je njenoj djevojčici teška bolest dijagnostikovana dva mjeseca nakon što je krenula u prvi razred. Zbog liječenja je morala prekinuti školovanje, ali je uz pomoć učitelja i drugara iz razreda naknadno uspjela da savlada sve gradivo. U prilog tome najbolje govore petice koje se nižu u školskom dnevniku i Teinoj đačkoj knjižici.  

- Terapije koje je primala uticale su na pogoršanje njene krvne slike, što je izazvalo infekciju crijeva zbog koje je helikopterom hitno prebačena na liječenje u Beograd. Njen život je visio o koncu. Bio je to period borbe pun neizvjesnosti i straha - kaže Musić-Pajić i dodaje da je samo zahvaljujući brzoj reakciji ljekara u Univerzitetskom kliničkom centru RS u Banjaluci i Helikopterskom servisu Srpske, njena kćerka na vrijeme stigla u Beograd.

Najteži period u životu ove osmogodišnjakinje, kako kaže njena majka, bio je kada je zbog terapija gubila kosu. Ipak, sa svim nedaćama izborila se uz neizmjernu ljubav koju joj pružaju roditelji i mlađi brat.

Već godinu prima terapiju za održavanje, a samo jedan lijek košta više od 300 maraka i često ne mogu ni da ga kupe u apotekama u RS, pa se snalaze kako znaju i umiju.

- Iako nam Fond zdravstvenog osiguranja RS refundira troškove za nabavku lijeka, moramo imati novac da ga kupimo. Živimo od suprugove plate, koji je zaposlen kao trgovac - rekla je Musić-Pajić.

Dodaje da joj je ogromnu nadu vratila vijest o formiranju Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, što će roditeljima koje muka natjera da spas za svoje dijete traže izvan granica RS olakšati borbu makar u finansijskom smislu.

- Liječenje svake bolesti je skupo, a zdravlje djeteta nema cijenu. Fond će mnogo značiti roditeljima čiji mališani moraju na liječenje u inostranstvo jer neće živjeti u neizvjesnosti dok se novac prikuplja za njihovo dijete - rekla je Musić-Pajić i dodala da su ona i suprug u svakom trenutku spremni da od ono malo novca što imaju odvoje koliko treba za Fond solidarnosti. 

Na donatorskoj večeri, koja će ove godine po osmi put biti organizovana pod pokroviteljstvom predsjednika RS Milorada Dodika, prikupljaće se novac za Fond solidarnosti.

Donatorsko veče

Donatorsko veče „S ljubavlju hrabrim srcima“ biće održano 27. decembra u zgradi Vlade RS. 

U okviru humanitarne akcije „S ljubavlju hrabrim srcima“ prethodnih sedam godina održane su donatorske večeri na kojima je prikupljan novac za izgradnju Centra za prevenciju razvojnih teškoća „Za majku i dijete“, zatim za liječenje djece oboljele od rijetkih oboljenja, djece sa malignim bolestima, sa poteškoćama u razvoju, oboljele od dijabetesa tipa jedan, djece sa autizmom, a doniran je i novac za izgradnju „roditeljske kuće“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana