Хоће ли топљење снијега значајније повећати водостаје?

РТРС
Хоће ли топљење снијега значајније повећати водостаје?

У Српској и у ФБиХ очекује се повећање водостаја ријека због наглог топљења снијега.

Хоће ли топљење снијега значајније повећати водостаје, и пријети ли нам опасност од изливања ријека?

Нивои ријека Босне и Саве у Републици Српској расту, али су испод коте редовне одбране од поплаве, саопштено је из Републичке управе цивилне заштите.

У Федерацији БиХ у наредна два до три дана очекује се повећање водотока у сливу ријеке Саве, па се савјетује опрез становништву, саопштила је Агенција за водно подручје ријеке Саве - Сарајево.

Повећање водотока очекује се на подручју Унско-санског кантона, средњег и горњег тока ријеке Босне, те горњег тока ријеке Врбас.

"То се посебно односи на слив ријека Уне и Сане, притоке до града Бихаћа, подручје опшина Кључ и Сански Мост, горњи дио слива Босне, на фојничку ријеку са притокама, слив Лашве, као и на десне притоке Босне у горњем дијелу слива, те на горњи дио слива Врбаса", наводе из Агенције.

На улазу у Бугојно на магистралном путу Нови Травник-Бугојно обустављен је саобраћај због изливања ријеке Врбас, саопштено је из Ауто-мото савеза Републике Српске.

У насељу Лохиња Доња код Грачанице јуче је дошло је до плављења Спречког поља усљед наглог топљења снијега и испуштања воде из хидроакумулације језера Модрац код Лукавца у ријеку Спречу.

"Ријеч је о мањим површинама, али се плавни талас очекује у наредна два дана", рекао је за федералне медије шеф Службе цивилне заштите Грачаница Мустафа Бајић.

Ниво Спрече на мјерном мјесту Карановац је достигао 276 центиметара и за 24 центиметра је мањи од редовне одбране од поплаве.

"Из језера Модрац у корито Спрече у секунди се испушта 36,5 метара кубних воде и то је разлог плављења у Спречком пољу", каже Бајић.

У мјесту Младешковићи код Коњица из корита јуче се излила ријека Бијела и прекинута је путна комуникација према истоименом селу, гдје је 500 домаћинстава одсјечено од свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана