Hoće li BiH spriječiti izgradnju nuklearnog odlagališta na Trgovskoj gori?

RTRS
Hoće li BiH spriječiti izgradnju nuklearnog odlagališta na Trgovskoj gori?

Hoće li BiH preduzeti diplomatske korake, kako bi spriječila izgradnju nuklearnog odlagališta na Trgovskoj gori?

Ako se to desi biće ugroženo zdravlje više od 200.000 stanovnika Republike Srpske i Federacije,a dio stanovnika sa potencijalno ugroženog područja prijeti i egzodusom. Na to su, međunarodne eksperte, upozorili i zvaničnici Republike Srpske i BiH,a od Ministarstva inostranih poslova zatražen je veći angažman u pregovorima sa Hrvatskom.

Javne rasprave na bh. tlu, rezulocije, protesti i prepiske sa Zagrebom, iste sadržine...nisu osujetile namjeru sjeverozapadnih komšija da svega nekoliko kilometara od bh. granice i od naseljenih mjesta u slivu rijeke Une grade odlagalište za radiokativni i nuklearni otpad. Naprotiv! Protivljenje se u Zagrebu ignoriše, a Trgovska gora kao buduće odlagalište – sve glasnije pominje. Zbog toga Radna grupa za praćenje aktivnosti o Trgovskoj gori, od Ministarstva inostranih poslova BiH zahtijeva aktivniju ulogu.

- Više aktivizma u bilateralnom i multilateralnom smislu u razgovorima sa vlastima Republike Hrvatske da se njihova namjera osujeti, da oni izgrade to odlagalište na mjestima koje nije naseljeno, koje nije uz granicu i da odlažu svoj otpad na mjestu koje neće ugrožavati stanovništvo - ističe Srebrenka Golić, ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

Za stanovništvo, utjeha nije i ne može biti to što iz Zagreba o Trgovskoj gori govore kao o privremenom rješenju - na period od dvije ili tri decenije – odnosno dok nuklearka Krško ne prestane s radom i ne bude trajno uklonjena.

Alarmantno im zvuči i skorašnje obrazloženje koje je uz odbijenicu za izgradnju zajedničkog odlagališta suvlasnika nuklearke, u Vrbini u priobalju Save, iz Zagreba poslato put Ljubljane. Glavni razlog odbijenice, to što bi otrovna materija iz Vrbine, podzemnim vodama mogla da dospije i do vodovodnih cijevi Zagrepčana. Sa Trgovske Gore, međutim, otrovna materija prijetila bi naseljenim mjestima u slivnom području rijeke Une i dijelom Sane.

- BiH je ratifikovala sve međunarodne sporazume koji se odnose na pitanje nuklearne bezbjednosti, zahvaljujući ratifikaciji tih sporazuma Agencije koje rade u BiH su postupale u vezi sa ratifikacijom - kaže Borislav Bojić, zamjenik predsjedavajućeg Komisije za odbranu i bezbjednost.

Isto ponašanje BiH, zahtijeva i od zemalja sa kojima graniči – da poštuju međunarodne sporazume i njima propisane standarde.

- Osim naših eksperata koji će biti zaduženi da ispitaju, uključićemo i međunarodne eksperte i međunarodne organizacije koje će vidjeti koliko oni će ispoštovati te njihove standarde - napominje Marinko Zeljko, direktor Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH.

Međunarodni eksperti, međutim, danas su bili spremni tek da verbalno podrže zahtjeve domaćina.

- Svi znamo i već je godinama je jasno da moraju biti svi izvori jonizirajućih zračenja i svi radioaktivni izvori moraju raditi sigurno - ističe Miroslav Gregorič, ekspert za nuklearnu bezbjednost Slovenija.

Problem nuklearnog otpada iz Krškog, godinama nije riješen između Zagreba i Ljubljane. Nisko i srednje radioaktivni otpad do sada je kumuliran, u privremenom skladištu u krugu nuklearke.

Krajem 2016. godine skladište je bilo gotovo popunjeno. Tada je još potvrđeno da se radi o 2.000 metara kubnih otpada. Svoju polovinu, Hrvatska mora da preuzme i zbrine, najkasnije do 2023.- godine! Da li će, "čisteći svoje dvorište" otrovnu materiju, "prebaciti" tik uz komšijsko, zavisi i od međunarodnih zvaničnika!? - Sve vodi ka tome da BiH treba da se priprema ili za međunarodnu arbitražu ili za pokretanje međudržavnog spora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana